Vyzkoušejte speedminton, tomu nevadí ani vítr, radí Martin Kachlíř

8. červenec 2014
Dobré odpoledne

V odpolední poradně jsme probrali oblíbené letní sporty. „Sedáte-li na kolo, mějte na hlavě pokaždé přilbu,“ poradil cyklistům na úvod prodejce sportovních potřeb Martin Kachlíř. „Je-li velké teplo, nebojte se na kole vyjet, je to naopak to nejlepší, protože vítr vás zchlazuje.“ Martin Kachlíř zmínil i důležitost pitného režimu: „Ve vyšších teplotách je potřeba na kole pít, ale pozor na alkoholické nápoje. Na kole se pít nesmí, takže kdyby vás zastavili policisté, je to na pokutu,“ varoval také.

Helmu doporučil Martin Kachlíř i pro vyjížďku na kolečkových bruslích. „Jezdí se po tvrdém asfaltu, bez helmy byste jezdit neměli. Základem jsou i chrániče na dlaně, protože ty se hojí daleko pomaleji, než lokty nebo kolena.“ V poslední době je oblíbená půjčovna kolečkových bruslí, pro návštěvu nebo na vyzkoušení na den či dva.

V létě je na Vysočině nepřítelem některých venkovních sportů vítr, třeba stolního tenisu nebo badmintonu. „Objevila se ale bezvadná varianta, zvaná speedminton, která se dá hrát i ve větru. Míček letí, i když se trefíte okrajem rakety, takže baví i děti. Jsou k němu tyčinky, které se dají rozsvítit, dá se hrát i v noci, je to zábavné,“ doporučil všem Martin Kachlíř. Rakety i s košíčky se pořídí za cenu kolem tisíce korun.

Velmi oblíbená je v poslední době chůze s holemi. „Rozlišujeme trekingové hole, které slouží zejména pro chození s těžkým batohem pro odlehčení váhy a k udržení stability. Nordic walking je úplně něco jiného, je to sport pro všechny věkové kategorie, kde se zapojuje celé tělo a posiluje se celá kardiovaskulární soustava,“ vysvětlil Martin Kachlíř. „Kupovat by se měly podle druhu chůze, kterou chcete provozovat a také podle výšky postavy, podobně jako hůlky pro lyžování,“ uzavírá Martin Kachlíř.

CHAT:

Petr - Dobrý den, můžete mi doporučit helmu na kolo? Nevím podle čeho vybírat, jestli raději větší přes celou hlavu nebo s hodně otvory - ta se mi zase zdá, že vzadu málo kryje hlavu. Potřebuji to pro dvanáctiletého syna a osmiletou dceru. Děkuji, Petr Jirák

Dobrý den, rozhodně doporučuji vyzkoušet v obchodě. Každému helma sedí na hlavě jinak. V některých modelech jsou v předních otvorech síťky proti hmyzu, ale není to nezbytné. V zadní části helma obvykle tolik nekryje, ale je vystouplá, tedy při případném pádu dojde ke kontaktu nejprve helmy. Většina helem má dotahovací kolečko, kterým si jí k hlavě dotáhnete, jak potřebujete. Rozhodně doporučuji, ať dětem není velká.

autor: dak
Spustit audio