Vyskytná nad Jihlavou chce znovu umožnit výstavbu rodinných domů zastavenou kvůli suchu

20. únor 2023 05:55

Deštivější roky Vysočině pomohly získat zpět část ztracené půdní zásoby vláhy. A to včetně hlubších vrstev, ze kterých obce berou pitnou vodu pro svoje vodovody. Vyskytná nad Jihlavou jako jedna z prvních obcí před čtyřmi lety zastavila prodej pozemků, protože je nemohla kvůli suchu napojit na řad. Teď se pomalu chystá výstavbu znovu umožnit.

„Jsme tady osm let, takže to bylo v pohodě ještě v té době,“ říká Lucie Prknové. Její rodina ještě nový dům postavila. „Potom už vlastně byl nedostatek vody a už ty nové parcely nechtěli připojovat,“ vzpomíná mladá žena

Ani na déšť vydatnější poslední roky kapacitu vodních zdrojů moc neposílily. „Ty současné zdroje skutečně stačí tak tak pro současnou spotřebu. Kdyby byly nadměrně suché roky, jako bylo 2016, 2017 a 2018, tak by už nestačily,“ přiblížila bezpartijní starostka Hana Provázková.

Po dlouhých letech příprav konečně Vyskytná nad Jihlavou zahájí zásadní stavby. Dva vrty obnoví, jeden nový zprovozní a vše propojí. Po dostavbě kanalizace a čističky odpadních vod by mohly vznikat nové domy napojené na obecní vodovod.

Je situace s půdní vláhou tak dobrá, jak se na první pohled zdá? To si poslechněte v reportáži.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související