Dukovanům se vrací investice do centrální kotelny, náklady na vytápění mají lidé třetinové

17. únor 2023

Katastrofické scénáře předpovídající umrznutí evropské populace bez dodávek ruského plynu se sice nenaplnily, přesto ale kvůli teplu musíme sahat do kapes daleko hlouběji než v předchozích letech.

Nejvíce zdražovaly teplárny, které jsou odkázané pouze na zemní plyn. To je případ té v Havlíčkově Brodě, kde lidé aktuálně platí za jeden gigajoule tepla 1550 korun. To je 2,7 krát víc než v předchozí topném sezóně. Teď sice ceny plynu opět klesají, ale havlíčkobrodská teplárna je zatím se snižováním ceny opatrná. Nejdřív ho plánuje až ve druhém pololetí letošního roku, a to jen v případě, že se udrží příznivý trend na burzách s plynem.

Trochu nižší ceny jsou tam, kde mají teplárny i jiné technologie než jen ty výhradně plynové. Jihlavské kotelny například z patnácti procent spalují biomasu a jeden gigajoule tak prodávají za 1310 korun. Zlevnit zatím neplánují, protože plyn, který stále z 85% využívají, nakoupily dopředu za fixní cenu, takže burzovní výkyvy nemají na jejich náklady žádný vliv.

I na Vysočině jsou teplárny, kde se topí biomasou, a to hlavně v podobě dřevní štěpky. Jejich ceny se většinou pohybují do tisíce korun za gigajoule. Takové teplárny jsou například v Pelhřimově, Třebíči nebo Dukovanech.

Na centrální vytápění napojily Dukovany před třemi roky asi devadesát procent všech domů. Část tepla tam navíc dotuje obec. Pro letošní topnou sezónu je tam cena stanovená na 450 korun za gigajoule. Ve srovnání s Havlíčkovým Brodem tak lidé v Dukovanech za teplo platí 3,5 krát míň.

Spustit audio

Související