Výšivky richelieu, háčkované krajky, kabelky z korálků i perleťové knoflíky z dob secese jsou k vidění Dašovském mlýně

3. září 2024

Nepřeberné poklady v podobě oděvů a doplňků z doby secesní a přelomu 19. a 20. století našla na půdě Dašovského mlýna jeho majitelka Marta Mastná. Oblečení teď vystavuje jako součást prohlídek velkého rodinného mlýna na Třebíčsku.

Vedle svatebních, svátečních i domácích oděvů po své prababičce předvádí návštěvníkům i řadu doplňků, za kterými jsou dlouhé hodiny ručních prací s jehlou, bavlnkami i háčkem.

Čtěte také

Všechno nalezené oblečení i doplňky musela nejprve Marta Mastná pořádně vyčistit a vyspravit: „Vrhla jsem se do praní a čištění, velice opatrně, ty hedvábné a vlněné ručně v mýdle, ale našla jsem i bílé oblečení vyšívané selské, tak to jsem dvakrát vyvářela a v sodě bělila, protože čas na tom zanechal své stopy,“ popisuje majitelka mlýna u vystavených historických oděvů. Sama přiznává, že vyhazovat staré věci se jí mnohdy příčí: „Všechno má svoji hodnotu, i když je to použité, a já si vážím té lidské práce.“

Na některých vystavených doplňcích by zasvěcený návštěvník rozeznal techniku zvanou richelieu: „Vypadá na první pohled jako háčkovaná, ale jsou to uzounké proužky plátna obvyšívané steh po stehu. Je to úplně umělecké dílo. Když si představím, že bych to já měla vyšívat, tak si nedovedu představit, kolik času bych na tom strávila,“ zamýšlí se nad dokonalostí ruční práce svých předků paní Marta.

Lastury z Nového Zélandu

Také knoflíky našité na oděvech mají svoji historii. Po několik večerů našívala majitelka mlýna perleťové knoflíky na podložku, aby byla vidět jejich rozmanitost. „Perleťářství vzniklo z popudu dvou dobrodruhů, kteří se v 19. století vypravili do Ameriky, kde se s touto výrobou seznámili a informace pak přivezli zpět. Lastury se dovážely z Nového Zélandu, čile se s nimi tehdy obchodovalo a tady v okolí si tím po večerech přivydělávali skoro všichni. A jak se ocitlo tady ve mlýně takové množství lastur? Oni tenkrát ty zbytky po výrobě knoflíků odváželi na pole jako hnojivo. Jenže mojí babičce se to moc líbilo, protože každá lastura je úplně jiná, a tak si je z práce na polích nosila zpátky domů, takže díky ní já to mám tady krásně dochované,“ směje se Marta Mastná.

Prohlídky mlýna včetně nově objeveného šatníku po čtyřech generacích rodiny, jsou možné po domluvě. Více informací najdete zde.

Spustit audio