Vypuštěný a opravený Pařezitý rybník u Telče natéká pomalu. Hladinu měl zvednout tající sníh

27. leden 2020 06:00

Velký pařezitý rybník na Telčsku natéká příliš pomalu. Přestože jeho stavidla jsou dole už od podzimu, vody je v něm zatím poskrovnu.

Rybník má za sebou úpravu hráze a jeho majitel – státní Agentura ochrany přírody a krajiny – předpokládal, že v během zimy hladinu zvednou tající sněhy z Javořice. Sníh ale nenapadl.

„Vlivem zimy, která je extrémně suchá na sníh, jde to natékání pomaleji, než jsme předpokládali. Vše bude záležet na dalším průběhu zimy,“ řekl Václav Hlaváč, šéf pobočky agentury v Havlíčkově Brodě.

„Jestli bude i dál zima takto chudá na srážky, je možné, že rybník bude natékat i přes letní sezónu,“ dodal.

Turisté

Kvůli opravám hráze byla u Pařezitého rybníka i demonstrace, které se zúčastnili nejenom místní lidé. Jedním z důvodů byla obava ze snížení turistické atraktivnosti celého území poblíž Telče pod vrchem Javořice.

Jak ale dodal starosta blízké Řásné Miroslav Tomíšek, žádné velké poklesy majitelé penzionů a dalších ubytovacích služeb nezaznamenali. „Kemp byl naplněný, a pokud byl úbytek, tak možná proto, že lidé jeli někam jinam, ne z důvodu, že by byl prázdný rybník.“

Pokud rybník nenateče, mohlo by v růstu to paradoxně pomoci některým ohroženým rostlinným druhům, které potřebují nižší hladinu.

autoři: Milan Soldán , mik