Vyhledávání střelené zvěře musí lovečtí psi trénovat. Se svým vůdcem jdou po stopě nakapané krve

6. červen 2023

Některé rasy psů se sice rodí s loveckými pudy, neznamená to ale, že automaticky dobře stopují zvěř nebo norují. Musí poctivě trénovat, a poté složit zkoušku.

"Budeme dělat nácvik na lesní zkoušky. Máme nakapanou barvu a se zlatým retrívrem půjdeme prvně na šoulačku," říká myslivkyně Ivanka Soukupová. Psa do lesa na trénink přivezla jeho majitelka. Všichni doufají, že si Dex povede dobře. "Pejsek jde vedle nohy svého vůdce, pak vůdkyně psa odloží, to opakuje. Na konci je střelec, vystřelí se, pes musí zůstat klidný," popisuje šoulačku.

Nakapaná barva

Vůdkyně zatím se psem odchází plnit úkol. V lese skrytá Ivanka Soukupová střílí, a pes tentokrát reaguje nesprávně. Nezůstal v klidu sedět. Čeká ho další trénink.

Druhý úkol už Dex zvládl velice dobře. Měl na dlouhém vodítku svou vůdkyni vést po barvě, tedy po nakapané krvi. "Je to vepřová krev nakapaná na délku pěti set kroků," vysvětluje myslivkyně. Na začátku trasy je takzvaný nástřel, kde si pes krev očichá. Potom už svou paní vede po stopě. Někdy musí vůdce psa lehce korigovat.

Pes vede vůdkyni po barvě

"Stáhnete ho zpátky, řeknete barva, zpátky, zpátky, barva, barva...,"  popisuje. V cíli na psa čeká odměna v podobě kůže.

Dalším úkolem psa je jít po stopě vytvořené tažením králíka na provaze po zemi, a nakonec ještě hledá odhozeného bažanta. Při zkouškách všechny úkoly sleduje komise, která výkon boduje.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.