Vlhkost v zemi pomůže udržet humus. František Matoušek hospodaří v souladu s přírodou
Česká pole sužuje sucho a horko, a zemědělci hledají způsoby, jak se s tím poprat. Možná by si mohli nechat poradit od farmářů, kteří se snaží hospodařit po vzoru svých otců a praotců.
I oni sice bojují se suchem, ale snaží se pochopit přírodu, a přizpůsobit se. Jednoho takového jsme na Vysočině našli.
František Matoušek hospodaří se svou přítelkyní Evou Dolákovou na osmnácti hektarech půdy nad Kojetínem na Havlíčkobrodsku. Pěstuje hlavně kořenovou zeleninu, ale také bylinky, které dodává jedné firmě. Pro zeleninu je možné si za ním zajet přímo na pole.
Permaluktura
Odborným výrazem pro jeho hospodaření je permakultura. Sám farmář ale říká, že to cizí slovo rád nemá. „Spíš tomu říkáme, že hospodaříme blízko přírodě. Abychom ji co nejmíň poškozovali, abychom ji zúrodňovali, a aby po nás zbyla,“ říká František Matoušek.
Trávu ani listí neodvážet do bioodpadu. Kompostujte a zajistěte půdě humus
I na polích v Kojetíně je znát, že v posledních letech chybí voda. „U nás neprší míň, než pršívalo, ale prší najednou a rychle to odteče,“ říká farmář. Řešením je podle něj zadržet co nejvíc spadlé vody, a zajistit, aby byla půda humózní. „Na orné půdě děláme jetelotrávy nebo vojtěškotrávy, a ty nám zachovávají tolik hmoty, že ty mikroorganizmy vytvářejí humus,“ popisuje.
Taková půda potom natáhne vzdušnou vlhkost a zadrží případné srážky. „Neodvážet trávu do bioodpadu, listí neodvážet, ale pěkně zkompostovat,“ přidává další radu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.