Velikonoční pomlázka musí být upletená z čerstvého proutí. Oblíbená je vyplétaná hruška

Nejlepší pomlázka je ta, kterou si chlap uplete sám. Také dodržujete toto pravidlo? Nebo se s tím právě chystáte začít? Tak to se můžete inspirovat u mistra. Karel Sekava z Vlásenice u Pelhřimova plete pomlázky už dlouhá léta a jako košíkář ví, jak na to.

"Pomlázku jsem se naučil sám," říká Karel Sekava s tím, že pomlázky plete dva tři týdny před velikonočními svátky pro rodinu a známé. Ve zbytku roku plete košíky, a je třeba říct, že se s úspěchem účastní i mezinárodních soutěží košíkářů. O vrbách a proutí tak ví opravdu hodně. "Je víc jak čtyři sta druhů vrby, dneska se to klonuje, je spousta barev," říká, a potvrzují to i upletené pomlázky, které před ním leží na stole. Proutky jsou žluté, světle i tmavě zelené, rudé i fialové.

Na tolik košíků a pomlázek, co Karel Sekava uplete, je už potřeba hodně proutí. "Někdy před dvaceti lety jsem si založil malý prutníček," říká s tím, že dnes mu se sklízením proutí pomáhá manželka. "Ona vrbu stříhá a dává do otýpek," dodává. Před pletením pomlázky si vždy dobře vybírá proutky. Měly by být stejně silné, podobně dlouhé a pružné. Pružnost košíkář ověřuje tak, že svazek proutků protáhne ohnutý přes koleno.

Pletení pomlázky začíná výrobou rukojeti. Karel Sekava silnější konec svazku omotává podél seříznutým proutkem, jehož konce zasune do svazku. Pro jistotu ještě zespodu do držadla zaklepne klínek z proutku. Takové držadlo se určitě nerozplete. Další postup je už na praxi zručnosti a odvaze pletaře. Nejjednodušší je pletení z osmi proutků, které se rozdělí na čtyři a čtyři. Vezme se krajní z pravé vnější strany, vsune se seshora doprostřed mezi čtyři proutky na levé straně, a vrací se na vnitřní okraj pravé strany. To samé pak zleva strany a pořád dokola.

Karel Sekava vyplétá nad držadlem i hrušku, což je spirálový košíček z dalších pěti proutků. "Lidem se to líbí, chtějí to," říká. Pět proutků na hrušku přidává k základním osmi. Po vypletení hrušky potom konce zaplete mezi základních osm prutů, a pokračuje ve vlastní pomlázce. I na tu už používá náročnější způsob, při kterém vzniká zajímavý copánek.  

Spustit audio

Související