Náměstí v Horní Cerekvi zdobí obří vejce nazdobené stovkami malých. Zapojili se lidé z města i okolí

Jak nadchnout děti i dospělé pro společnou činnost, s tím má zkušenosti spolek Cerekváček z Horní Cerekve. Letos připravuje spousty akcí v průběhu celého roku. Velikonoce přinesly neobvyklý nápad - nazdobit velké vejce spoustou malých vajíček.

20230403_161047.jpg

Celý tento týden vejce uvidí každý, kdo projíždí náměstím v Horní Cerekvi. Originální výzdobu si prohlíží spousta lidí, včetně malé Natálky a její maminky: „Tady tohle jsme dělaly,“ říká a ukazuje na zelené vajíčko s kytičkou.

Na začátku byl nápad děvčat z Cerekváčku, Lenky Procházkové a Romany Roubíčkové, které měly vizi, že uděláme velikonoční vejce tak, aby se do toho mohly zapojit naše spolky, základní škola, děti, co nejvíce našich občanů,“ vypráví starosta Horní Cerekve Milan Kunst. Město objednalo polystyrenová vajíčka a lidé si je mohli přijít vyzvednout do knihovny a nazdobené zase vrátit.

„Potom nastala ta nejhorší práce - každé vajíčko propíchnout a protáhnout provázek a zavěsit ho na kovovou konstrukci potaženou pletivem a režnou pytlovinou. Tu konstrukci vyrobili naši chlapi, dostali jasné zadání, velké kovové vejce, ani ne moc malé, ani moc obrovské,“ směje se starosta. 

V Horní Cerekvi nazdobili obří vejce spoustou malých kraslic

Sešly se stovky vajíček opletených, malovaných i jinak nazdobených. „Nemáme to přesně spočítáno, odhad je patnáct set, ale při jedenácti stech jsme přestali počítat,“ přiznává Lenka Procházková. Oba oceňují nápady, se kterými lidé přišli: „Je tady vajíčko zdobené rýží, čočkou, skořápkami, děti zdobily odřezky z pastelek,“ ukazuje na vajíčka. Sama vyrobila vajíčko se znakem města Horní Cerekev. „To já jako starosta musím ocenit,“ směje se Milan Kunst.

Spustit audio

Související