Ve volných májových dnech bude co číst!

30. duben 2015
Dobré odpoledne

Všechno, co pelhřimovský knihkupec Jaromír Vytopil přivezl do studia, jsou podle jeho slov knížky, které mají něco společného s láskou. „Malý pražský erotikon od Patrika Hartla je neobyčejně čtivá knížka, která se čte, jako když másla ukrajuje,“ chválí knihu vhodnou na dovolenou, od které prý se vám nebude chtít ani odejít se potápět.

Další nová knížka o lásce je nazvaná Co s tím má společného láska od Anny Tůmové. „90 % knížek vydávají ženy, které píší o svých životních zkušenostech, zklamáních, úspěších, ale i prohrách a dost často se jim z toho podaří se dostat,“ říká Jaromír Vytopil, který doporučuje i nový román autora Johna Greena Příliš mnoho Kateřin.

Z historie je stále o čem psát

Vlastimil Vondruška pokračuje ve své Husitské epopeji druhým dílem 1416 – 1425 s podtitulem Za časů hejtmana Jana Žižky. Jaromír Vytopil doporučuje také román, který se odehrává na řece Sázavě. „Před lety, když ještě vycházíval Jan Morávek a jeho knížky ze Sázavy, tak jsem je miloval. Tahle kniha U nich na Sázavě svým způsobem na tyto romány navazuje, dokonce je tu napsáno 11. posázavský román Jana Morávka, ale napsal ji Václav Junek.“

„Mám tu i specialitu pro všechny, kdo mají rádi osudy císařovny Alžběty zvané Sissi Mé srdce je z kamene aneb Temná stránka císařovny Alžběty, kterou napsala Michaela Lindingerová. Ona ve filmu vypadala taková romantická, ale měla i svou temnou stránku, je to velice zajímavé čtení,“ uvádí knihkupec.

Pozor na šmejdy – i o nich vyšla knížka ze života

Z kategorie užitečných knih je i podrobný popis podvodných praktik některých firem Kdopak by se šmejdů bál napsala Světlana Glaserová na základě svých životních zkušeností. „Užitečný je zejména na konci knihy seznam firem, na které si dát pozor. Jsou tady popsány metody jejich podvodů, že se až divím, že jsou ještě na svobodě,“ kroutí Jaromír Vytopil hlavou.

Na závěr ale doporučuje optimistickou knihu Vlny moudrosti od Dona Josého Ruize, což je syn autora Čtyř dohod Dona Miguela Ruize, který je zde spoluautorem. „Ty se neustále prodávají, stále se po ní čtenáři ptají, takže kdo to ještě neví, mohl by se zastavit i pro Pátou dohodu, je moc hezky psaná a určitě je potěší,“ uzavírá pelhřimovský knihkupec.

autor: dak
Spustit audio