Vařit se dá zdravě a přitom chutně, potvrzují ceny pro zdravou školní jídelnu mateřské školky Vídni na Žďársku
V kuchyni vídeňské školky je šikovná kuchařka úplně sama. Marie Prudková zvládá uvařit denně téměř šedesát obědů – nejen pro děti ze školky, ale i pro externí strávníky.
V kuchyni pracuje 24 let a děti, kterým vařila před lety, už některé vodí do školky svoje děti.
Kromě certifikátu Zdravá školní jídelna, který zdobí vstupní chodbu, dostala v roce 2015 bronzovou cenu k sedmdesátému výročí školního stravování za nejlepší školní jídelnu u nás.
Těší ji vařit z čerstvých surovin – mléko a jogurty bere z farmy, brambory také, med od místního výrobce a třeba bylinky nebo ovoce jsou ze zahrádky.
Paní Marie našla i způsob, jak dětem nabízet zeleninu a nová jídla, která neznají. „Něco jim namažu, nějaké pečivo zůstane suché, na přesnídávku dostanou zeleninu a ovoce a vyberou si, co chtějí. Během půl roku si zvyknou, protože ze zvědavosti ochutnají to, co jí jejich soused,“ usmívá se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.