Vařit se dá zdravě a přitom chutně, potvrzují ceny pro zdravou školní jídelnu mateřské školky Vídni na Žďársku
V kuchyni vídeňské školky je šikovná kuchařka úplně sama. Marie Prudková zvládá uvařit denně téměř šedesát obědů – nejen pro děti ze školky, ale i pro externí strávníky.
V kuchyni pracuje 24 let a děti, kterým vařila před lety, už některé vodí do školky svoje děti.
Kromě certifikátu Zdravá školní jídelna, který zdobí vstupní chodbu, dostala v roce 2015 bronzovou cenu k sedmdesátému výročí školního stravování za nejlepší školní jídelnu u nás.
Těší ji vařit z čerstvých surovin – mléko a jogurty bere z farmy, brambory také, med od místního výrobce a třeba bylinky nebo ovoce jsou ze zahrádky.
Paní Marie našla i způsob, jak dětem nabízet zeleninu a nová jídla, která neznají. „Něco jim namažu, nějaké pečivo zůstane suché, na přesnídávku dostanou zeleninu a ovoce a vyberou si, co chtějí. Během půl roku si zvyknou, protože ze zvědavosti ochutnají to, co jí jejich soused,“ usmívá se.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.