Varhany ve Vysokých Studnicích potřebují opravit. Podpořit je přijela i slavná operní pěvkyně

22. červen 2021

Varhany v kostele Nejsvětější Trojice ve Vysokých Studnicích nutně potřebují opravu. Místní varhaník Alfred Habermann proto inicioval vznik sbírky spolku Život pro varhany.

Nástroj z konce 19. století potřebuje zásadní rekonstrukci. „Pravděpodobně pan varhanář Josef Votruba z Počátek vzal nějaké části ze staršího nástroje a z nich postavil nové varhany. Do nich byly mnohokrát dělány zásahy, často velmi neodborně, včetně poslední opravy z roku 2004, kdy se i některé píšťaly dokonce vyhazovaly. Byly instalovány píšťaly z jiných varhan. Na některých jsou dřívka, tady je dokonce uříznutý kus skříně, aby se tam píšťaly vešly,“ ukazuje různobarevné poslepované dřevo píšťal varhaník.

K nástroji má silný vztah. „Protože odsud pocházím a pravidelně hraji na bohoslužbách, tak si říkám, že by stálo za to mít tady ty varhany hezké. Pořádáme pravidelné adventní koncerty, o které je velký zájem, a kdyby se povedlo varhany zrekonstruovat a rozšířit, tak by se dalo nabídnout posluchačům něco nového,“ doufá Alfred Habermann.

Biblické písně pro varhany

Sbírka na opravu varhan odstartovala 20. června 2021 koncertem operní pěvkyně Dagmar Peckové, na němž zazněly Biblické písně Antonína Dvořáka. „Je to originál úprava Mistra Dvořáka. On stihl zorchestrovat prvních pět před smrtí, co stačil udělat celé, je ta varhanní úprava pro varhany a zpěv. Jsou to nádherné modlitby,“ říká Dagmar Pecková, která po osmiměsíční pauze způsobené pandemií, poprvé vystoupila právě ve Vysokých Studnicích.

 

„Kultura je na vedlejší koleji a není to jen koronou, bylo to tak trochu vždycky. A takových varhan je po republice mnohem více. Strašně těžko se shánějí peníze na opravy kulturních památek a starých nástrojů. Proto myslím, že je nesmírně důležité předávat to, co nám naši předkové zanechali, v dobrém stavu,“ zdůrazňuje pěvkyně.

Možnost do sbírky přispět je například zde, na transparentní účet 2801925475/2010.

Spustit audio