V záhonu se bylinkám daří lépe než v keramickém hrnci s kapsami

20. květen 2014
Dobré odpoledne

Květen na zahrádkách pro nás znamená, že máme všechno, co pěstujeme, dobře pohnojit. Oteplilo se a napršelo, takže hnojivo bude dobře působit, poradila zahradnice Mirka Paclová. „Přihnojuje se za vegetace, dají se dát granulovaná nebo krystalická hnojiva, rozpustná v zálivce nebo se dá hnojit i na list.“

Další květnové rady, se kterými zahradnice přišla, se týkaly škůdců, především mšic nebo slimáků. „Posluchače bych směřovala k preparátům proti slimákům, které jsou ale šetrné k životnímu prostředí. Dávejme pozor nejen na půdu obecně, ale také pokud máme domácí zvířata, aby jim škodlivý preparát neublížil.“ Mirka Paclová dodala, že na mšice platí mýdlové roztoky, ale pokud se přemnoží, nedá se dělat nic jiného, než použít chemické přípravky.

Na mšice na bylinkách musíme sáhnout po postřiku, existují biopreparáty i na jejich ošetření s nulovou ochrannou lhůtou, to znamená, že se dají použít do jídla prakticky už druhý den. Podle doporučení zahradnice pro jistotu bylinky oplachujeme.

„Pokud už jsme nezačali výsev bylinek ze semen dříve, teď už stihneme jen měsíček nebo koriandr, ale protože je s bylinkami ze semínek hodně práce, většinu ostatních bylinek je lepší si koupit v sazenicích,“ doporučuje Mirka Paclová. Dobrou sazenici bylinky poznáme podle toho, že je vitální, kompaktní, olistěná až dospodu, aby na ní nebyly zaschlé listy.

Všechny bylinky už můžeme dávat ven, na záhoně rostou lépe než v květináčích a truhlících. „Keramické hrnce na bylinky s kapsami nebývají příliš dobře navržené a vytvarované – vypadají sice efektně, ale nejsou zcela funkční, protože kapsy jsou příliš mělké, většina zásob zeminy je uvnitř květináče. A bylinka je nevyužije,“ vysvětlila Mirka Paclová.

Když přijde v létě velké ochlazení, nejvíce trpí bazalka. Je tedy dobré mít nějakou uloženou v květináči doma, kde jí zima neublíží. „Na bazalku používám velké zavařovací sklenice, obrácený květináč, nebo je přikrývám agrotextilií.“ Na závěr Mirka Paclová dodala, že už existují i odrůdy vytrvalé bazalky, které by měly snést teploty pod nulou.

autor: dak
Spustit audio