V Třebíči si můžete adoptovat varhanní píšťalu. Pomůžete tím novému nástroji

Třebíčská farnost při kostele sv. Martina na náměstí má nové varhany. Funkční je ale zatím asi jedna třetina. Do této chvíle za stavbu královského nástroje utratili asi šest milionů korun. Do plného lesku zbývají další tři miliony. Dárci mohou tzv. adoptovat jednotlivé píšťaly a nebo celé rejstříky. Jejich jména pak budou zapsána přímo ve varhanní skříni.

Na kůru kostela sv. Martina v Třebíči je mohutná varhanní skříň, ve které se blýskají nové píšťaly. Zbyla tam po starém nástroji. „Byl tu samostatný hrací stůl, měl dva manuály,“ popisuje varhanice Anna Kolaříková.

„Starý nástroj už byl v takovém stavu, že by ta oprava stála velké peníze a pořád by to byl starý nástroj. Proto jsme se rozhodli pro nový nástroj, pro větší investici. Budeme mít nový nástroj, trvalejší, tak na sto, sto padesát let.“

Varhany v Třebíči

Nový nástroj

Varhanáři na kůru v Třebíči položili pomyslný základ pro velký nástroj se třemi manuály – klávesnicemi a pedálovou klaviaturou. Aktuálně funguje hlavní stroj, na který také varhaníci doprovázejí liturgii a koncertují. Konají se tam totiž benefiční akce právě na podporu dostavby varhan.

Adopce píšťal

Třebíčští postupují podobným způsobem, jako se varhany stavěly v minulosti. Hledají drobné dárce, kteří si pomyslně koupí jednotlivou součást nástroje, nejčastěji píšťalu. Stojí zhruba od šesti set korun do dvou a půl tisíc. „Dárcem může být kdokoli, může to být firma, jednotlivec. Firmám vydáme potvrzení o daru. Vystavujeme certifikáty a až budou varhany celé hotové, tak přímo uvnitř nástroje budou tabulky se jmény jednotlivých dárců,“ pokračuje Anna Kolaříková.

„Drobní dárci buď chodí za naším panem děkanem, který má na stavbě varhan největší podíl. Chtěla bych mu poděkovat, je to Jiří Dobeš. A nebo na benefičních koncertech.“

Plán třebíčských varhaníků je dostavět královský nástroj asi do tří let.

Anna Kolaříková, varhanice
autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.