V Třebíči mají pravý americký most

18. červenec 2014

Svou plovárnu i s říčními lázněmi měla v místě dnešního koupaliště Polanka také Třebíč. „Byly vybudovány v roce 1933,“ říká při pohledu na historicky cenné lázeňské budovy architekt Lubor Herzán. Most přes řeku Jihlavu – takzvaný bailey bridge – postavili po II. světové válce a nahradil zřejmě nevyhovující most dřevěný.

Přejdeme-li most, dostáváme se před funkcionalistickou budovu říčních lázní, která by podle architekta Herzána měla být prohlášena památkou. „Jde o velmi hodnotnou stavbu architekta Josefa Fuchse.“ Stejný autor je podepsaný pod budovou spořitelny na Karlově náměstí v Třebíči.

Lázně jsou typické svým barevným zpracováním. „Možná až šokující je ta červeno-modro-žlutá kombinace. Není to pouťová nahodilost, jsou zde rozlišeny nosné prvky stavby a výplňové. Naplňuje to tu zásadu funkcionalismu, souladu konstrukce s vnějším vzhledem.“

Plovárnu Polanka dnešní moderní koupaliště v Třebíči už moc nepřipomíná

Dávno před moderními bazény se lidé koupali v řece. Dokonce bylo koryto speciální plachtou předěleno na dvě části pro muže a ženy, zcela jistě z důvodu poněkud prudérní morálky. „Našli se ale tací muži, kteří plachtu podplavávali a těšili se pohledy třeba jen na kotníček přítomných dam,“ směje se Lubor Herzán.

autor: Michal Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.