V telčském Muzeu techniky stojí sto let starý autobus. Z originálních dílů ho postavil nadšený sběratel

Už před sto lety jezdili lidé autobusem. Díky nadšeným sběratelům a jejich šikovným rukám jsou i dnes některé pojízdné. Jeden, který navíc vypadá jako nový, jsme objevili v Muzeu techniky v Telči.

Aleš Wimmer provozuje v Telči Muzeum techniky, ve kterém nashromáždil desítky vozů, které jezdily po silnicích od počátků minulého století. Náhodou se mu před časem podařilo sehnat také podvozek starého autobusu. "Rok 1928. Je to podvozek Praga AN," říká sběratel. Během tří let sehnal originální díly a postavil celý autobus. "Má to ještě nějaký mouchy. Motor musíme doladit," dodává.

Autobus je pět metrů dlouhý a vejde se do něj dvanáct až čtrnáct pasažérů. Ti uvnitř sedí na dvou lavicích u stěn proti sobě. Vůz jede nejvýš čtyřicetikilometrovou rychlostí. Zavazadla si cestující dávali do zahrádky na střeše autobusu. Vede k ní žebřík. Karoserii má autobus z jasanového dřeva, které je potažené koženkou.

Po vychytání posledních much bude autobus pojízdný. Aleš Wimmer ale zatím neuvažuje o tom, že by vozidlu zařídil doklady veterána potřebné k jízdě po silnici. Zájemci si tak autobus mohou prohlédnout v Muzeu techniky.

Spustit audio

Související