V Náměšti nad Oslavou vznikla obří společná fotografie obyvatel. Fotograf Roman Franc těmto svým snímkům říká „grupy“

7. říjen 2024

Stovky lidí na mostě, pod mostem, v lodích, ve vodě, na břehu i v oknech školy, tak bude vypadat společná fotografie obyvatel Náměště nad Oslavou. Autorem i tvůrcem skupinové fotografie je fotograf Roman Franc, který přijal pozvání manželů Tasovských z náměšťské Galerie 12. Nápad podpořila i radnice, která letošek vyhlásila za Rok fotografie.

Roman Franc je renomovaným fotografem, který fotil americké Indiány, dalajlámu, pamětníky z brněnské Zbrojovky, herce, sokoly i brněnskou hvězdárnu, jeho snímky vlastní slavná muzea i galerie po celém světě, mnohokrát vystavoval. Fotograf z Brna je ale také známý díky skupinovým fotkám, kterým říká grupy, a právě taková bude i fotografie obyvatel Náměště nad Oslavou.

I přes deštivé počasí se na historický most dostavily stovky lidí, včetně dobrovolných hasičů v uniformách, rybářů v gumových oblecích, aby mohli stát přímo v řece, vodáci na raftech, kajaku i paddleboardu, spolku PRO I OKO, lidí všech věkových kategorií, rodin se psy a žáci základní školy zaplnili okna školní budovy v pozadí. Přípravy na vznik snímku proto zabraly téměř hodinu na místě a mnoho hodin dlouho předtím.

Fotograf Roman Franc potřeboval vysokozdvižnou plošinu, aby mohl fotit z výšky přibližně 25 metrů, megafon, aby mohl s humorem sobě vlastním vydávat pokyny, pomocníky dole mezi lidmi, a především svůj unikátní fotoaparát. Jde o velkoformátový přístroj, kam se vkládá negativ filmu o velikosti A4 na kazetách. „K tomu foťáku je i krásný příběh. Seznámili jsme se s pánem z Bílých Karpat, který tyto foťáky vyráběl, a slíbil mi, že mi ho vyrobí. Jenže to nestihl, protože umřel na rakovinu, ale ještě předtím mi doporučil jiného výrobce z Maďarska. Tak od něj mám ten přístroj na zakázku,“ říká fotograf, který pro vznik tohoto snímku musel použít velkou clonu a dlouhý čas.

Fotografie tohoto typu se musejí vyvolat a poté zdigitalizovat na speciálním pracovišti v zahraničí. Roman Franc doufá, že hotový snímek bude všem Náměšťským k dispozici během letošního adventu.

Spustit audio