V moravskobudějovické Besedě se už nevlní podlaha. Zřejmě odešel i místní duch

24. říjen 2018

Už sto třicet dva let chodí občané Moravských Budějovic tančit a bavit se do Besedy. Její vybudování kdysi inicioval místní spolek Budivoj, podle kterého se dnes jmenuje jeden ze sálů.

Budova je teď nově opravená, a prý snad zmizel i duch, který tu dlouhá léta strašil.

„Původní název byl Národní dům, ale všichni Budějováci vědí, že když se někde napíše Beseda, tak vědí, kam mají jít,“ říká ředitel Městského kulturního střediska v Moravských Budějovicích Karel Nechvátal. Beseda byla otevřená v roce 1886 z prostředků Vzájemné záložny. Podnět k tomu tenkrát dal Čtenářský spolek slovanský Budivoj, jehož čestnými členy byli i Antonín Dvořák nebo Zdeněk Fibich. Jeden ze sálů Besedy se dodnes jmenuje Budivoj, a slouží i spolkové činnosti.

Karel Nechvátal, ředitel Městského kulturního střediska v Moravských Budějovicích

Ze vstupních prostor zmizela dřevotříska. Jsou tu zrestaurované původní pilastry

Díky rekonstrukci dostala Beseda zpět původní podobu vstupních prostor. Namísto dřevotřískového obložení zdobí stěny pilastry se zdobenými hlavicemi a štukové římsy. „Dřevotříska vypadala strašně. Když jste vešli, dýchnul na vás duch socializmu,“ dodává Karel Nechvátal. Do prvního patra také vede nově i výtah. „Když přijel vozíčkář, tak jsme vytahovali tyto osoby ručně,“ vysvětluje.

Vypadalo to, jako když před vámi někdo utíká. Podlaha se prohýbala až o pět centimetrů

Všichni, kdo chodili do Besedy tančit, zřejmě čekají, jak se rekonstrukce projevila v hlavním sále v prvním patře. Už roky se totiž po blízkém i vzdáleném okolí vyprávělo, že se parketová podlaha doslova vlní pod nohama. „To vypadalo, jak když před vámi někdo utíká. Nebylo to vidět, ale slyšet,“ popisuje ředitel kulturního střediska. Právě tyto zvuky zřejmě stojí za povídačkami o duchovi Besedy. Ten se teď podle usmívajícího se Karla Nechvátala neobjevuje, snad se prý přestěhoval do sklepních prostor.

Beseda, Moravské Budějovice

Duch Besedy se prý přestěhoval do sklepů

Při rekonstrukci také vyšlo najevo, že pod místem, kde stojí barový pult, byla podlaha tak shnilá, že držela jen silou vůle. Zřejmě za to mohl kuchyňský provoz restaurace, která byla umístěná přímo pod barem. Dnes je v tanečním sále litá betonová podlaha, pokrytá parketami skládanými do čtvercových kazet.

Spustit audio