V kronikách se dá najít spousta drbů a taky pověstí, spisovatelka Helena Zelená Křížová je sbírá

3. listopad 2023

Helena Zelená Křížová je rodačkou z Opavy, která se v dospělosti přestěhovala do kraje svých předků, na Vysočinu. Prošla mnoha profesemi. Byl agronomkou, knihovnicí i poštovní úřednicí. V současné době působí jako novinářka, spisovatelka, ale hlavně tisková mluvčí Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

„Narodila jsem se jako Kateřina Dostálová a babička, protože se jí to jméno Kateřina nelíbilo, tak mě nechala přejmenovat. Takže potom jsem byla Helena,“ vypráví Helena Zelená Křížová. „Narodila jsem se na začátku února a rodný list mám z konce dubna. Takže babička už mi nastartovala takové ty překotné změny,“ usmívá se.

Sbírka pověstí i lidových zvyků

Helena Zelená Křížová vydala už řadu knih. Jsou mezi nimi i tři sbírky pověstí z Horácka a Žďárských vrchů. „Pověsti se mi vždycky líbily. A když jsem psala nějaké knížky pro obce, tak jsem chodila hodně do archivů, prošla jsem hodně kronik a někdy v těch kronikách byly i ty pověsti,“ přibližuje jednu ze svých zálib spisovatelka.

Aby pověsti z kronik poznalo co nejvíc čtenářů, rozpracovala je. Spousta z nich už byla známá z jiných knížek, ale některé jsou úplně nové.

Čím dalším se energická spisovatelka zabývá? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio