V Jihlavě ještě v polovině 20. století stával zámeček. Patřil rodině Bechiniů z Lažan

26. prosinec 2023

V Jihlavě kdysi stával zámek rodiny Bechinie z Lažan. Sídlo rodu, jehož rodokmen sahá až do dob Jana Lucemburského, za komunismu zbourali.

Jihlavské sídlo rodu Bechiniů z Lažan dnes už neexistuje. Zámek se nacházel u dnešní křižovatky Znojemské a Brtnické ulice, ale málokdo ho pamatuje. Poslední člen rodiny, který zde strávil dětství a mládí, Emanuel Bechinie shromáždil v posledních letech života spoustu materiálů o své rodině. Jeho přáním bylo převést tuto rodinnou kroniku do elektronické podoby, aby zůstala zachována. S tím mu pomáhali manželé Karla a Jaroslav Nixovi.

Zámek

„Narodil se tady v Jihlavě na zámku, byl to tehdy poslední dům, jak je příjezd od Znojma a od Třebíče a uprostřed kaple. Šikmo naproti stával zámek, a za ním už nebylo nic,“ popisuje malířka a fotografka Karla Nixová místo, kde se Emanuel Adolf III. baron Bechinie z Lažan narodil, a kde také strávil dětství. 

„Vždycky nám krásně vyprávěl, jak s tatínkem jezdili na koni do lesa, koně ho bavili, dokonce jezdil závodně parkur,“ tlumočí Karla Nixová baronovy vzpomínky. 

Zabavený majetek

Za druhé světové války mohla rodina i s částí zkonfiskovaného majetku dále fungovat, ale po roce 1948 se situace zhoršila. „Ze dne na den museli propustit všechny zaměstnance, ale o dobytek se musel někdo postarat, takže se sestrou a s rodiči rok vstávali brzy ráno, aby dobytek nakrmili, pak šli do školy, a odpoledne všechno znovu.“ Nakonec je komunisté ze zámku vystěhovali úplně. Budovu nechali zchátrat a na začátku 60. let ji zbourali. 

Emanuel Bechinie vystudoval lékařskou fakultu a pracoval  v nemocnici v Boskovicích. S manželkou se pak v penzi vrátil do Třeště, kde v roce 2019 v devadesáti letech zemřel. Digitalizované rodové materiály by chtěli manželé Nixovi předat Moravskému zemskému archivu v Jihlavě.

Spustit audio

Související