V Jihlavě je místo, kam chodí milovníci deskových her. Pořádají i turnaje s magic kartami

1. březen 2019

Také jste někdy dětem kupovali sady kartiček s obrázky čarodějů, mágů a podivných fantastických tvorů?

Tak to už jste se setkali s magic kartami, které je možné nejen sbírat, ale s nimi i hrát.

V Jihlavě je teď otevřená herna, do které může kdokoli přijít a připojit se ke hře, která se zpočátku zdá být nepochopitelná, ale má své kouzlo.

„Zakladatelem turnajového hraní v Jihlavě byl pan Josef Daněk, zhruba před dvaceti lety,“ říká majitel herny Fénix ve Znojemské ulici v Jihlavě David Hrejsa. Josef Daněk míval bufet na rohu Střední průmyslové školy, a kromě svačin a limonád tam prodával i fantasy literaturu a magic karty. Absolventem školy je i David Hrejsa. „Přestávky jsme trávili tím, že jsme tam u stolků hráli kartičky,“ říká.

Hraje třeba i otec se synem. Věk nehraje roli

David Hrejsa také říká, že nevede hernu, ale místo na hraní. Pojem herna je totiž zavádějící, a evokuje něco hazardního. Fénix je otevřený pro každého, bez omezení věku. Je obvyklé, že u jedné hry sedí malý kluk s dospělým mužem. „Přijdou sem otec se synem a hrajou,“ potvrzuje David Hrejsa. K zapůjčení jsou deskové hry, pravidelně tu probíhají turnaje s magic kartami, přicházejí i skupinky, které hrají americkou verzi hry Dračí doupě.

Devítiletého Vaška přivedl ke hře učitel

„Můj starší bratranec mě seznámil s touhle hrou. Původně jsem to měl jako sběratelskou hru, až později jsem zjistil, že se s tím dá hrát,“ říká Jonáš, účastník turnaje s magic kartami. Sedí u stolu, před sebou má krabičku se svou sadou karet a čeká na odstartování turnaje. „Můj učitel hraje taky magiky a přivedl mě k tomu,“ říká devítiletý Vašek. Prozradil také, že rodiče jeho zálibu vítají.

Na každém turnaji poznáte nové karty, nový styl hraní

Pravidla hry s magic kartami vypadají na první pohled složitě, mají různé funkce, různé hodnoty ve hře, a navíc neexistují s popisky v češtině. Jak ale hráči potvrzují, právě to je na tom nejlepší. „Na každém turnaji poznáte nové karty, nové protihráče, nový styl hraní,“ říká Jonáš.

Spustit audio