V Havlíčkově Brodě opravili historickou budovu staré radnice. Stálo to 50 milionů korun

23. říjen 2016
Zprávy z

Od sklepa až po půdu opravili v Havlíčkově Brodě starou radnici. Typická budova s hodinami a kostlivcem dříve skutečně sloužila jako radnice. Pochází z 15. století a původně to byla pozdně gotická budova. Její podobu ale ovlivnily dva ničivé požáry. V posledních dekádách byla stará radnice zanedbaná, oprav se tak dočkaly veškeré prostory včetně nádvoří směrem k řece Sázavě.

Vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie poblíž náměstí bývala stará radnice nejvýznamnější budovou pro brodské měšťany. „Sídlil zde i císařský rychtář, který byl panovníkem pověřen správou města, scházela se tady rada, purkmistři,“ vyjmenovává historik umění Aleš Veselý.

Andílčí hlavy a křídla

Výzdoba především v reprezentačním sále staré radnice je stejná, jako v 17. století. „Je ranně barokní, pozná se to podle andílčích hlav a křídel. Tento motiv se používal i třeba na výzdobu oltářů, stolního nádobí. Štukatérské umění se přinesli Italové už v dobách renesance,“ dodává Aleš Veselý.

Hlavní sudí

Vedle velkého sálu je salónek, kde se také psaly dějiny Havlíčkova Brodu. „Sídlil tady C.K. hlavní sudí, je to jediná místnost, která je kolorovaná, byla vyzdobena v antickém stylu. A je to originální malby z poloviny 19. století,“ dodává místostarosta Libor Honzárek (TOP09).

Oprava staré havlíčkobrodské radnice stála bezmála 50 milionů korun. Práce trvaly čtyři roky.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio