Utečte zimě – ohřejte se mezi stovkami tropických rostlin v lednickém zámeckém skleníku

13. únor 2014
Česko – země neznámá

Každý rok si najde na 80 tisíc turistů cestu do palmového skleníku v areálu zámku v Lednici. Ten se před návštěvníky nezavírá ani v zimě. Právě v nechladnějším období roku přitom nejvíc vynikne unikátní tropické klima skleníku, který je domovem pro více než 250 exotických rostlin.

Zámecký skleník byl postaven na části plochy bývalé dřevěné oranžerie založené už v roce 1717. Tu nechal roku 1842 kníže Alois II. zrušit a na jejím místě začala růst stavba na svou dobu nesmírně moderní. Použity nebyly ani klasické stavební materiály, nýbrž ocel, litina a sklo.

Skleník pokrývá na 65 tisíc skleněných tabulek, litinovou konstrukci podepírá 44 sloupů ve tvaru bambusových stonků. V letech 1996 až 2002 byl objekt opraven za 40 milionů korun. Rekonstrukce byla pak v roce 2003 odměněna Cenou Grand Prix Obce architektů České republiky.

Skleník má také úctyhodné rozměry - délku 92 metrů a 13 metrů na šířku, vysoký je 7,5 metru. Jeho vytápění je poměrně nákladné. „Ročně nás stojí bezmála milion korun,“ prozradila kastelánka zámku Ivana Holásková. K největším raritám skleníku patří možná až 400 let starý cykas Encephalartos altensteinii, česky píchoš Altensteinův.

Palmový skleník v Lednici

Zámecký skleník v Lednici je teď mimo hlavní sezónu přístupný o sobotách a nedělích vždy v době od 9 do 16 hodin. „Návštěvník tu může pobýt, jak dlouho chce,“ dodává kastelánka, „dá se tu i posedět na lavičkách.“ Celotýdenní provoz začne v Lednici v dubnu.


Zvětšit mapu

autor: hon
Spustit audio