Ubližování fyzické i psychické, šikana se objevuje už u dětí v mateřských školách

15. květen 2023

Před COVIDem se dle statistik se šikanou setkalo 40 % dětí, tedy téměř každé druhé. Nemusely být přímo její obětí, ale pokud se šikana objevila v třídním kolektivu, měla mnoho takzvaných přihlížejících, neutrálních dětí, které šikanu vnímají a sledují. Po období COVIDu tato čísla ještě narostla a odborníci volají o pomoc.

Jako první si většinou příznaků šikany všimnou rodiče. Není výjimkou, že se s ní setkají už u dětí v mateřských školách. Jde o chování, které se děti v mateřské škole naučí v mateřských školách, si přenášejí do základního školství a potom dále do života.

Ředitelka Mateřské školy a Speciálního pedagogického centra Jihlava Lubica Nováková Váchová a logopedka a surdopedka Alena Mácová

„Dítě, které rádo chodí do školky a najednou se vám sekne, pláče, nechce tam jít,“ popisuje jeden z projevů toho, že něco není v pořádku, ředitelka Mateřské školy a Speciálního pedagogického centra Jihlava Lubica Nováková Váchová.

I když jsou děti logopedicky dobře vybavené a rozumově také, tak stále nemají takovou slovní zásobu a hlavně zkušenost, aby dokázali popsat rodiči to, co se mu děje. „To dítě to prožívá emočně, pak to může otáčet i do nemoci. Viděla jsem ekzémy, astmatické projevy a zvracení,“ dodává.

To už jsou signály, na které by rodič měl reagovat. Je důležité nepodceňovat první signály, které se v různé intenzitě můžou objevit během celého dospívání.

Jsou současné děti méně odolné vůči stresovým situacím?

Kolik je stupňů šikany a na které z nich stačí školní metodici prevence?

Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související