Kambodža je jednou ze zemí, které klimatickou změnu pociťují nejvíce. Člověk v tísni na místě pomáhá už 15 let

28. duben 2023

Člověk v tísni působí v Kambodži už od roku 2008, nedávno se z mise tam vrátila Lucie Marková. Projektová manažerka organizace mapovala v zemi příběhy lidí, kterým její organizace pomáhá.

Za 15 let působení Člověka v tísni v Kambodži už jsou obyvatelé na organizaci zvyklí a za pomoc jsou rádi. Jedna z oblastí, ve kterých Člověk v tísni působí, jsou protipovodňové systémy.

Organizace je v asijské zemi začala instalovat v roce 2013 a je to jediný systém včasného varování před povodněmi, který v Kambodži je. Po pěti letech fungování se dokonce stal národním systémem.

„Já jsem do Člověka v tísni nastupovala loni na začátku května, takže teď vlastně budu slavit první rok v organizaci,“ počítá projektová manažerka Lucie Marková. Cesta do Kambodže byla její první zahraniční misí na nové pozici.

„Jeli jsme tam s kolegou tady z Česka dva a byli jsme tam dva týdny. Takže to byla opravdu taková rychlá cesta s tím, že ještě musíte zvládnout tam doletět a pak letět zpátky,“ vzpomíná.

„Jeli jsme tam zmapovat příběhy lidí, které Člověk v tísni podporuje. Kambodža je jednou ze zemí, která je nejvíc postižená klimatickou změnou a Člověk v tísni tam podporuje místní obyvatelé v tom, aby se přizpůsobovali změnám počasí, které se v posledních letech dějí stále častěji,“ vysvětluje Lucie Marková.

Povodně se v Kambodži střídají s velkými suchy, což ovlivňuje místní farmáře a zemědělce.

S čím se na své misi v Kambodži musela Lucie Marková vyrovnat a jaká pro ni byla spolupráce s místními obyvateli? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související