U máselnice mě ruka nebolí
Původní výroba másla je pro dnešní mladou generaci prakticky neznámá, naši předkové tloukli máslo ze smetany ve speciálním jednoduchém přístroji, máselnici. „Smetana musí mít přes třicet procent tuku, jde to ale i z té kupované, ta má asi třicet tři,“ říká zkušený výrobce Richard Blížkovský z Pístova. Smetana by měla mít teplotu kolem dvaceti stupňů, jinak bychom se žádného másla nedočkali.
Vyrobit kostku máslo znamená asi půl hodiny práce. Na otázku, zda pana Richarda bolí ruka, odpovídá jasně. „Nebolí, proč by mě bolela? Kdybych to dělal celý den, tak možná ano, ale takhle ne.“
Chtěl-li statkář denně čerstvé máslo, tloukl samozřejmě každý den. Máselnice, kterou má pan Blížkovský, je na dva a půl litru mléka, což je zhruba denní dávka od jedné krávy. „S máslem se také obchodovalo, to se tlouklo denně. Každý měl své formičky i třeba s nějakým symbolem. Lidé na trhu pak poznali, že to je máslo od konkrétního sedláka,“ dodává.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.