Tříděný odpad je levnou surovinou

2. říjen 2017

Co se děje s odpadem, který vytřídíme, jsme probírali v Poradně Českého rozhlasu Vysočina s Martinem Lochovským, lektorem správného třídění.

„První továrna, která začala zpracovávat už něco vyrobeného, byla papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku, která při výrobě papíru používala starý textil,“ mluví o prvopočátku třídění u nás host Martin Lochovský. To bylo v 18. století a na konci 19. století začaly továrny sbírat starý kov, později i sklo a papír.

Továrnám se vyplatí zpracovávat odpad

První kontejnery na třídění se v Československu objevily v 80. letech a třídilo se v nich sklo. Už tehdy sloužilo jako surovina pro výrobu nových výrobků ze skla. „Sklárny potřebovaly hodně skla a výkupny, které tuto službu zajišťovaly, už to nestíhaly. I když se sklo vykupovalo, lidé ho příliš do sběren nenosili. Naopak kontejnery na sklo měli blíž, a tak se třídění skla ujalo.“

Odpad z kontejneru putuje na třídící linku

„Co dáme do kontejneru je teprve začátek. Na třídící lince se z toho vytřídí PET lahve, dokonce i podle barev, třídí se fólie, duté plasty, směsné plasty, pěnový polystyren a to, co se nedá zpracovat ať už ze své podstaty nebo proto, že je znečištěné potravinami nebo chemikáliemi, tak skončí jako výmět. A to se potom může zpracovat jako alternativní palivo pro cementárny nebo skončí na skládce,“ vysvětluje host.

V novém skle je 30 až 60 procent starého skla

Do skla se většinou už nic dalšího nepřidává. Většina obalového skla, které koupíte, je ale z velké části vyrobené z vytříděného skla. Z plastů se nejčastěji vyrábí granulát, který pak slouží k výrobě nových plastů. Stejně tak se z něj ale vyrábí nejrůznější příměsi do stavebních materiálů, různých tvárnic a podobně.

Spustit audio