Třebíčský lesopark Libušino údolí najdete jen kousek od rušného centra města

24. září 2019

Na Vysočině, uprostřed Třebíče, jen pár desítek metrů od frekventované silnice, začíná Libušino údolí. Oáza zeleně kolem Stařečského potoka je dlouhá necelý kilometr a zabírá plochu asi dvaceti hektarů. Lesopark vznikal už v první polovině 19. století a dodnes je pro Třebíčany místem nedělních procházek i zkratkou do práce.

Podél potoka vede pohodlná asfaltová cesta, a pro ty, kdo hledají spíš klid a soukromí, jsou tu lesní cestičky ve svahu.

Libušino údolí začíná v místě, kde se nad ním klene železniční most. Ten je v médiích často označovaný jako most sebevrahů, ale místní nemají toto označení rádi. Nechtějí přivolávat nic zlého. Původní most zde stál od roku 1885 a stavěli ho dělníci z italské Lombardie. Na druhém konci parku je ve skále vytesaný letopočet a nápis, který připomíná místo, kde Italové brali kámen na stavbu.

Krásné, zelení zarostlé Libušino údolí vznikalo už v první polovině 19. století, ale krajinné prvky a stavby v něm přibývaly postupně. Například romantické Máchovo jezírko vzniklo až v 50. letech minulého století.

Podél Stařečského potoka na dně údolí vede cyklostezka Jihlava – Třebíč – Raabs, po které se dá pohodlně dojet až do historického rakouského města. Po asfaltových cestách se ale prohánějí i bruslaři a běžci. Méně komfortní, ale o to romantičtější jsou cestičky vedoucí lesem ve svahu. Tam jsou k vidění i zbytky tanečního parketu, který kdysi patřil ke Střelnici. Ta ale bohužel v roce 1967 vyhořela.

Od mostu a Máchova jezírka po chvíli dojdete ke Hluchému mlýnu. Dnes je to spíš ruina, která patří soukromému vlastníkovi. Jeho historie ale sahá až do 16. století. O pár desítek metrů se nachází další, tentokrát Janův mlýn. Stojí u kapličky se sochou svatého Jana Nepomuckého. Je na ní nápis: Swiatimu Jánu oddal Janu mlejn Tomáš Stejskal 1812.

Ruina bývalého Hluchého mlýna

Naproti Janovu mlýnu se tyčí vysoká skála, na jejímž vrcholu je vyhlídka. Ta vznikla v roce 1935. Na vyhlídku s lavičkou vedou kamenné schody, ale je možné se k ní dostat i z druhé strany.