Třebíčané budou letos bruslit na místě, kde před lety sportovali už jejich rodiče a prarodiče

28. říjen 2020

Na Vídeňský rybník v Třebíči se po desítkách let vrací kluziště. Za všechno může jedna stará černobílá fotografie, kterou přinesl pamětník.

Nová ledová plocha ale bude proti původní přírodní založená na moderní technologii. „Fotografie se mi dostala do rukou od jednoho pána. Říkal, že v roce 1976 se tady bruslívalo,“ říká předseda baseballového klubu Nuclears Třebíč Jan Urbánek.

Areál Na Hvězdě, Třebíč, srovnávací fotografie 1976-2020

Právě vedle baseballového hřiště v areálu Na Hvězdě nové oplocené multifunkční hřiště vzniká. Na staré fotografii, která je focená z jednoho z panelových domů naproti přes silnici, je vidět přírodní ledová plocha s bruslaři. Kolem ní je skoro prázdná planina. Chybí například i poliklinika, a panelové domy naproti byly v té době nové.

V létě bude hřiště sloužit míčovým hrám, v zimě bruslení

Místu, kde kdysi bývalo přírodní kluziště a dnes je sportovní areál, se říká Vídeňský rybník. Už to napovídá, že tu voda byla. Dnes je svedená pod zem, a sportovci ji čerpají do nádrží. Z nich potom v létě kropí trávu, a teď nově ji využijí i na ledovou plochu.

Areál Na Hvězdě, Třebíč

„Napadlo nás, co zabudovat chlazení do multifunkčního hřiště,“ říká Jan Urbánek. Oplocené sportoviště s umělým travnatým kobercem tak bude v létě sloužit k míčovým sportům, a v zimě se tam bude bruslit.

Led by měl vydržet do patnácti stupňů nad nulou

Dosud mohli Třebíčané k bruslení využívat ovál kolem baseballového hřiště. Pracovníci sportovního klubu ho vždy při vhodných klimatických podmínkách kropili a upravovali.

„Bohužel ty zimy nestojí za nic,“ konstatuje Jan Urbánek. Nové kluziště by mělo vydržet teploty mnohem vyšší. „Podle dodavatele by chlazení mělo zajišťovat ledovou plochu až do patnácti stupňů,“ dodává.