Staré hodiny ve velkomeziříčském muzeu připomínají faráře, který moravským Chorvatům překládal modlitební knížky

Do muzeí se občas dostávají předměty, které celý život někdo používal, radoval se z nich a měl je rád. Je to i případ hodin, které, ač nejdou, připomínají život jednoho zajímavého člověka. Krásný starý stroj stojí v depozitáři Muzea ve Velkém Meziříčí.

Stolní hodiny, které dnes uchovává velkomeziříčské muzeum, pocházejí z poloviny osmnáctého století. Patřili knězi Aloisi Malcovi, rodákovi z Hrbova. Do sbírek ho po jeho smrti v roce 1970 darovali příbuzní. "Funguje to tak, že když někdo nechce pozůstalost zpeněžit, nechce si to nechat na památku, může to darovat do regionálního muzea," říká muzejnice Lucie Pavelcová.

Z gravírovaných nápisů na ciferníku i strojku je zřejmé, že je vyrobil známý pražský hodinář

Farář Alois Malec byl velmi osvícený člověk. Brzy po vysvěcení začal sloužit v Dobrém Poli na jižní Moravě. Tam pomáhal místní chorvatské komunitě. "Přesídlili sem na počátku dvacátého století. Tam jich byla zřejmě nějaká větší enkláva," říká Lucie Pavelcová.  Moravským Chorvatům Alois Malec přeložil do chorvatštiny první modlitební knížku. "Psal o moravských Chorvatech také články do časopisu Český lid," dodává muzejnice.

Farář Malec byl také strýcem významné velkomeziříčské osobnosti, Františka Závišky. Byl to matematik a fyzik. V matrikách je dodnes uchovaný zápis o tom, že Alois Malec Františka Závišku oddával.

Hodiny už dnes nefungují, ale z gravírovaných nápisů na ciferníku i strojku je zřejmé, že je vyrobil známý pražský hodinář.  

Spustit audio

Související