Ten pohled do očí cítíme dodnes, říkají průvodci Zlatou láskou Carmen Mayerová a Petr Kostka

2. září 2023

Před 50 lety se herečka Carmen Mayerová provdala za herce Petra Kostku. Jejich příběh je příběhem velké lásky dvou lidí, ke kterým vzhlížíme. Proto vás budou provázet novým pořadem Zlatá láska.

Zlatou svatbu mají podle tradice uspořádat děti svým rodičům jako poděkování. A my vám s tím pomůžeme. Přihlaste své rodiče nebo prarodiče, kteří jsou spolu v manželském svazku 50 a více let, do našeho nového pořadu Zlatá láska. Budeme vyprávět vaše příběhy, sdílet vaše zkušenosti, prožívat romantické a dojemné chvíle. Vítěznému manželskému páru Zlaté lásky navíc vystrojíme svatební hostinu s obnovením manželského slibu, předáme svatební dary včetně poukazu na velkou romantickou svatební cestu.

A jaký je příběh Carmen a Petra? Podle nich to láska na první pohled nebyla. „Nevím, jestli věřím na osud, ale když jsme se poznali, tak bych neřekla, že to bylo osudové. Ale tím, že jsme to vydrželi, tak ano, je to osudové,“ svěřuje se Carmen. „Asi nám to někdo zařídil. Asi režisér Ota Ornest. Kdyby ji neangažoval, tak jsme se nepotkali. Nebo kdybych já točil někde jinde,“ uvažuje Petr.

Carmen Petra znala, v té době už byl filmová hvězda. „Ale když jsem ho poznala, tak jsem byla zklamaná, protože mi přišel jakou děsnej fouňa.“ Petr se hájí tím, že pouze odpočíval a byl unavený.

Petr Kostka, Carmen Mayerová a Tereza Kostková

Nelehké začátky

Později se setkali ve Valdštejnské zahradě, kde Carmen hrála Šeherezádu a Petr se tam najednou objevil. „Když se v té zahradě naše oči střetly, na tu půl minutu, tak ten okamžik si pamatuju dodneška, úplně to cítím,“ vzpomíná se zachvěním Petr a Carmen přitakává: „Já taky.“

Na růžích ustláno ale zpočátku vůbec neměli. Petr ovdověl a měl už dvě děti, Carmen se rozváděla a měla jednu dceru. „Myslím, že to nebylo jednoduché období pro nikoho. Ale my se nevnucovali, my chtěli jen existovat a aby děti věděly, že jsme tady pro ně,“ přibližuje Carmen. A to se jim povedlo na výbornou. Když se dcera Kateřina vdávala, k oltáři ji vedl vlastní otec. „Ale bylo to úsměvné, oni byli připraveni oba a dávali si přednost,“ vzpomíná Carmen. „Děti by neměly trpět za hříchy svých rodičů,“ dodává Petr.

Jak prožili oslavu zlaté svatby a jakou radu by dali mladším? Kdo koho požádal o ruku a proč nenosí prstýnky? Jaký měli problém s babičkami? Poslechněte si v rozhovoru s Patrikem Rozehnalem.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.