Téměř vše, co má doma, si sám vyrobil. Pan Hlaváček z Batelova je všestranný řemeslník

10. červenec 2023

Člověk si nikdy nesmí říct, že něco nedokáže. Naopak má všechno zkusit, protože nakonec všechno jde. 

Právě to si myslí řezbář Slávek Hlaváček z Batelova, kompletní samouk ve všech možných řemeslech. Nejčastěji pracuje se dřevem. Největší socha, kterou vyřezal, byl tři metry vysoký svatý Florián - patron hasičů a byla tak těžká, že mu ji sedm batelovských hasičů muselo pomoct odnést z dílny ven. 

Pila, soustruh

Pan Hlaváček vyrábí nejen různé věci, ale i samotné nástroje, se kterými potom pracuje. „Tady mám pásovou pilu, udělal jsem si krajsku, a támhle mám soustruh na dřevo,“ ukazuje vedle brusek, frézek a dlátek i další nástroje. Rozpracovaný má betlém pro druhou vnučku, ta první už svůj má. Pro obě děvčátka dohromady vyrobil za pár dní domeček pro panenky. 

Prakticky všechno u Hlaváčků doma i zvenku na domě prošlo jeho rukama – schody, zábradlí, obklady, nábytek, čalouněné židle i křesla, kuchyně i hodiny. Jen v obývacím pokoji visí patery hodiny, které také opravuje, stejně jako umí vdechnout nový život vyhozenému starožitnému nábytku. Na stěně visí i myslivecké zbraně, vyrobí pažbu, ale vysoustruží všechny kovové části. 

Díky sošce Dominika Haška se už před lety s hokejistou spřátelil a sochu v životní velikosti od něj dostal i Jaromír Jágr. Sám je také sportovec. „Třicet let jsem hrál fotbal, teď hraju tenis, ping pong. Odpočívání mě nebaví,“ směje se aktivní muž. 

Spustit audio

Související