Téměř dvouleté nasazení v bojích pilot Stanislav Zimprich přežil a obstál se ctí. Jeho osud se ale naplnit při cvičném letu

3. březen 2016

Mezi nejúspěšnější československé piloty RAF, kteří zasáhli do bitvy o Británii, patřil havlíčkobrodský rodák Stanislav Zimprich. 3.března 2016 by oslavil sté narozeniny. Byl sportovec, hrál aktivně fotbal, byl činný ve skautu a taky v Sokole. Právě to formovalo jeho osobní vlastenectví.

Vystudoval obchodní akademii v Chrudimi. Po té se přihlásil na vojenské letecké učiliště v Prostějově, stal se pilotem. „Byl studijně nadaný, pokračoval na vojenské akademii v Hranicích a stal se poručíkem letectva, byl přidělen k vojenskému pluku 5 v Brně,“ vyprávěl Josef „Joe“ Vochyán ze Spolku letecké historie Czech Spitfire Club.

Na pět let se upsal francouzským cizineckým legiím

Po okupaci v roce 1939 s pěti kamarády odešli do exilu. Skupinu vedl poručík Karel Mrázek, pilot žijící před válkou v Náměšti nad Oslavou. „Přešli do Polska, tam se hlásili na ambasádě v Krakově. Jediná možnost, jak se dostat dál do Francie, bylo upsat se cizineckým legiím. Tehdy bylo československými představiteli ujednáno, že v případě vypuknutí války, budou českoslovenští letci převedeni k francouzskému letectvu,“ upozorňuje Vochyán.

Až po německé okupaci Francie se naučil létat na francouzských strojích. „Byl přeškolen v Chartres na výkonově průměrné stíhačky Marcel Bloch MB.151 a okamžitě byl nasazen do bojů. Stanislav Zimprich nálétal 30 hodin.“

Podařilo se mu poslat dávku po útočníkovi, trefil ho a ten zapadl někam do hloubky pod nimi

Den před francouzskou kapitulací, 21. června 1940, se dostal do evakuačního transportu do Velké Británie. Okamžitě vstoupil do RAF - do dobrovolnických záloh. „Patřil k zakládajícímu personálu 310. Československé stíhací perutě. Přecvičil se na stíhačky Hawker Hurricane Mk.I, kterými byla peruť vyzbrojena. A už 26. srpna absolvoval první boj s německou Luftwaffe,“ vypráví Josef „Joe“ Vochyán.

Zimprich Stanislav - portrét

První vítězství havlíčkobrodský rodák zaznamenal v bitvě nad Londýnem už 31. srpna 1940. „Zaútočily na ně jednotky doprovodných Messerschmittu Bf 109. Stanislav Zimprich se stal cílem útoku jednoho z nich, nicméně dobře uhnul a podařilo se mu ještě poslat krátkou dávku po útočníkovi, trefil ho a ten neovládaně zapadl někam do hloubky pod nimi,“ popisuje první Zimprichovo vítězství v bitvě o Británii Vochyán.

Osudové pro něj bylo obyčejné cvičení

Za dvě stě hodin v bojích se nestalo nic, až při obyčejném cvičení 12. dubna 1942. Stanislav Zimprich se srazil s jiným letadlem. „Pokusil se přistát na pláži, neměl štěstí, při prvním pokusu o dosednutí se mašina odrazila na moře, dosedl 300 metrů od břehu, při dopadu na vodu ztratil vědomí, stroj se potopil. Pilota nenašli, až v polovině července našili tělo 120 kilometrů odtud, v Bristolském zálivu,“ popisuje okolnosti smrti Stanislava Zimpricha Josef „Joe“ Vochyán.

Rodák z Havlíčkova Brodu Stanislav Zimprich je pochován na hřbitově sv. Augustina v devonském Heatonu. Během bitvy o Británii patřil, nejen co do počtu vítězství, k našim nejlepším; bilance: 1 – 4 – 1 (jedno jisté vítězství, čtyři pravděpodobná, jeden poškozený protivník).

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.