Technika papírové krajky je stará stovky let a vyžaduje velkou trpělivost

24. prosinec 2019

Krajka nemusí být jen pletená, vázaná nebo vyšívaná. Jiřina Merglová ze Střížova na Havlíčkobrodsku ovládá starou techniku krajky papírové.

Dírku po dírce vypíchává andělíčky, motýly, květiny, a dokonce i betlém. Stačí se jí chvilku dívat pod ruce a je jasné, že k této práci je potřeba hromada trpělivosti. 

„Již ve čtrnáctém století se takto zdobily obrázky s náboženskou tématikou,“ říká Jiřina Merglová. Sama se s papírovou krajkou poprvé setkala na jednom jarmarku. „Paní prodávala oblečení, a měla tam pár přáníček. Mě to tak zaujalo, že jsem začala vyzvídat, jak to dělá,“ vzpomíná. Další rady a informace hledala v knihách, na internetu, a později i v profesionálkou vedených kurzech.

Začátečníkovi stačí pletací jehlice a podložka pod počítačovou myš

Pro výrobu papírové krajky je důležitý speciální pauzovací papír, který je k sehnání na internetu. Jiřina Merglová má i profesionální pomůcky a nářadí, ale jak sama říká, začátečník může použít podložku pod počítačovou myš, k vytlačování háčky k háčkování nebo pletací jehlice, a k vypichování špendlík zapíchnutý v korkové zátce. K tomu je pak třeba dobrý zrak, velká trpělivost a výtvarná představivost.

Základem je speciální pauzovací papír. Kancelářský nebo pečící je zcela nevhodný

Principem papírové krajky je schopnost pauzovacího papíru po vytlačení měnit barvu do běla. Efektní je i embossing, při kterém po vytlačení vzniká reliéfní vzor. Papírová krajka je po obvodu krásně vroubkovaná. Okraje krajky, ale i místa, která mají být vystřižená, se totiž nejdříve dírku po dírce po obvodu vypíchávají špendlíkem, a poté prostřihávají tenkými ostrými špičatými nůžtičkami. „Na obrázku je třeba přes tři tisíce dírek,“ dodává Jiřina Merglová.

Přání, betlém i cylindr na lampu. To vše může být papírová krajka

Techniku papírové krajky využívá Jiřina Merglová hlavně na přání k různým příležitostem. Má doma zarámovaný i betlém, a lampička na stole svítí přes krajkový cylindr s motýlky.