Také Vysočina měla své mauzoleum. Ukrývalo ostatky zemřelých členů rodu Pallavicini

V lednu roku 1900 zahynul v Anglii při lovu prvorozený syn majitelů jemnického panství, rodiny Pallavicini. Jeho rodiče se tehdy rozhodli, že mu na svém panství postaví důstojnou hrobku. Rodina Pallavicini, která byla v letech 1842–1945 posledním vlastníkem jemnického panství, měla významné kontakty na vídeňském dvoře.

Z její iniciativy byl zásadně rekonstruován areál zámku a na návrší u silnice na Chotěbudice vyrostlo v letech 1901–1902 architektonicky jedinečné neoklasicistní rodinné mauzoleum.

Stavba je koncipována na půdorysu rovnoramenného kříže se zaoblenými rohy a je zaklenuta kopulí. Nedílnou součástí je sochařská výzdoba s ústředním oltářem s monumentálním křížem. Možným autorem oltářní architektury, na níž je kříž umístěn, je Josip Plečnik.

V hrobce bylo pohřbeno několik členů rodiny Pallavicini. Před uložením do cínových rakví balzamoval ostatky zámecký lékař Josef Švejda. Poté byli zemřelí uloženi do mramorových sarkofágů. Ty však krátce po druhé světové válce poškodili vandalové a všechny ostatky musely být zpopelněny.

Stav památky se dlouhodobě zhoršuje. Poškozené venkovní omítky místy úplně chybějí a obnažené cihelné zdivo se drolí. Problémem je také vysoká vlhkost.

autoři: Petr Hladík , NPÚ Telč
Spustit audio