Tajemství Kateřiny zazděné na lipnickém hradu

1. červenec 2014

Výjimečný hrad musí nutně mít i výjimečnou kapli. Přesně to je případ hradu v Lipnici nad Sázavou. A výjimečnost spočívá mimo jiné v četných kamenických nedodělcích. A právě ty mohou za to, že vznikla legenda zazděné Kateřině.

„Kaple dříve stávala zcela samostatně na hradní nádvoří, což byla výsada spíš královských hradů,“ začíná své povídání kastelán Marek Hanzlík. Dokládá to význam lipnického hradu.

Vstoupíme-li dovnitř, vidíme dva stavební slohy – gotiku a baroko. „Gotiku připomíná vstupní část, zbytek je barokní,“ popisuje kastelán. Běžný turista si toho asi nevšimne, nicméně vězte, že v hradní kapli jsou některé řemeslnické chyby. „Nejsou to přímo chyby, jsou to spíš důkazy, že některé prvky byly do té stavby vloženy až později. Příkladem je část klenby pár metrů od vstupu do kaple.“

Každý hrad má své tajemství a Lipnice nad Sázavou jich má hned několik. S kaplí je spojená především sv. Kateřina, přesněji zazděná sv. Kateřina. „Při barokní úpravě byla nalezena zazděná nika a v ni kosterní pozůstatky, z toho je ta legenda,“ vysvětluje Marek Hanzlík. Legenda přeci jen souvisí s jednou skutečnou událostí, to když jeden z majitelů hradu nechal zazdít svou nevěrnou ženu. Ovšem přesně nelze doložit, zda to bylo skutečně v Lipnici.

autoři: mik , Petr Hladík
Spustit audio