Svůj budoucí pozemek navštivte, ať víte, jestli tam je hezky

15. říjen 2014
Dobré odpoledne

Kdo si chce postavit dům, měl by mít nejprve přesnou představu, jaký dům si chce postavit. To je podle prodejce realit Václava Dubna ten nejdůležitější začátek. „Potom si může probrat lokality, kde si chce dům postavit, prohledat inzertní servery nebo třeba i dát na doporučení známých o pozemcích v daných lokalitách.“ Jakmile se objeví vhodný pozemek, první, co zjišťujeme, je orientace pozemku a také to, zda dům, jaký si představujeme, půjde právě na tomto pozemku postavit.

Václav Duben doporučuje také zkontrolovat si územní plán obce. „V něm najdeme naplánováno, k čemu je pozemek určen, zda ke stavbám dalších domů, k rekreaci, jsou v něm zakresleny i budoucí obchvaty obce, železniční koridory a podobně. Řeší i to, co se na tomto pozemku stavět smí a co ne, takže se může stát, že náš vysněný dům stavební úřad zamítne,“ varuje Václav Duben. Územní plán se najde na obci nebo na příslušném stavebním úřadě.

Orientace pozemku je důležitá kvůli přísunu slunečního světla, což nám v budoucnu ušetří peníze za vytápění. Jak říká Václav Duben, je také důležité zjistit si fakta o přístupové cestě k pozemku: „Kdo ji vlastní, zda na ní nejsou věcná břemena a podobně. Dále zjišťujeme připojení na inženýrské sítě. Tady se počítá elektřina a voda buď z vlastní studny, nebo z obecního vodovodu a odpad. Řeší se jímkou nebo napojením na kanalizaci.“ Kde jsou inženýrské sítě hotové, tam je obvykle za pozemek požadována vyšší cena.

U pozemku si také hlídáme ochranná pásma. Existuje ochranné pásmo u lesa nebo vody, dále u komunikace. „Pozor i na dodržení vzdáleností od hranice sousedních pozemků, tam by to měly být tři metry a od sousedních staveb, tam je hranice nejméně sedm metrů od sousedního domu,“ upozorňuje Václav Duben na další možné úskalí koupě pozemku.

„Nejlepší je si na pozemek zajet a to několikrát. Jednak se mi tam musí líbit, musím tam cítit to hezké, musím se tam cítit dobře. To je moc důležité, pozemek si kupuji na poměrně dlouhou dobu,“ doporučuje realitní makléř. Podle něj je dobré zajet na pozemek vícekrát za den, protože doprava je v různé hodiny různá, tak se nejlépe pozná hladina hluku a navštívit ho nejen o víkendu, ale i ve všední den.

Ceny pozemků jsou závislé na lokalitě. Na vesnicích se pohybují od 100,- korun do 500 korun za m2, ve středních městech kolem 1000,- Kč za m2 a města typu Jihlava nabízejí pozemky za cenu 2000,- Kč za metr čtvereční a výše.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.