Stavební úřady zůstanou, odpadne sbírání razítek. Úpravy stavebního zákona mají přesto své kritiky

18. červen 2020 06:00

Česká republika nepatří podle celosvětového žebříčku ve schvalování staveb mezi nejrychlejší státy. Naopak s bezmála 250 dny se řadí k vůbec nejhorším. 

Ministerstvo pro místní rozvoj proto připravuje nový stavební zákon, který byl měl stavební řízení zjednodušit a zrychlit tak povolování staveb.

Podle některých kritiků ale připravovaný zákon proces nezjednoduší. Jiní si naopak pochvalují současný systém a věří, že by prospěla jen větší digitalizace.

Sbírání razítek

„Projekt přístavby skladovacích kapacit jedné firmy tady v Jihlavě, specifický byl tím, že po pozemku běží několik kabelů, které mají různé správce. Takže asi šest subjektů bylo třeba oslovit s tím, jestli souhlasí,“ popisuje specialista na stavební řízení Ivo Zajonc postup, kvůli kterému musel získat kolem dvou desítek razítek. To mu zabralo několik měsíců.

Podle Zajonce je ale takový postup správný. Naopak investoři zdlouhavý proces povolování staveb často kritizují.

Nový zákon

Zjednodušení by měl přinést nový stavební zákon. „Stavebník bude do roka vědět, zda může stavět či nikoliv. Takový byl cíl nového stavebního zákona a ten jsme splnili,“ potvrzuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Podle ní se změní také proces tzv. sbírání razítek. „Stavebník už také sám nebude obíhat více než 40 úřadů a prosit o razítka, aby vůbec mohl podat žádost na stavební úřad. Většina tzv. dotčených orgánů bude začleněna do stavebního úřadu.“

Hospodářská komora

Podle Hospodářské komory, která se zpočátku na přípravě zákona podílela, ale zákon výrazné zjednodušení nepřinese, myslí si ředitel její pobočky v Jihlavě Tomáš Prchal.

„Pokud by byl přijat tak, jak je s těmi pozměňovacími návrhy připraven, tak by naopak spíš došlo ke komplikování situace. Šlo by spíš o novelu stávajícího stavu než rekodifikaci.“

Hospodářská komora kritizuje především množství zapracovaných připomínek.

Stavební úřady

Zachován například zůstane současný systém stavebních úřadů, který měl původně doznat změn. „My si uvědomujeme, že to není nejšťastnější řešení, ale naučili jsme se s tím žít a do zákona jsme dali několik pojistek, abychom dosáhli deklarovaného cíle,“ doplňuje ministryně.

Rozhodnutí zachovat místní stavební úřady naopak vítá třeba starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS). „Čím dál je to od toho stavebního úřadu, tak je to komplikovanější a myslím si, že je dobré, když má ten stavební úřad vhled do územní plánovací dokumentace včetně znalosti místních poměrů.“

Nový stavební zákon by měla vláda projednat na přelomu července a srpna. Pokud ho září schválí sněmovna, začne platit od příštího roku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související