Obyvatelé části Chotěboře přejmenovali louku mezi domy na Central park. Radnice tam ale chce stavět

15. červen 2020 06:00

V Chotěboři se obyvatelé města přou s vedením o zelenou plochu v lokalitě Koubek. Místní by z ní rádi udělali park. Město má ale jiné plány.

V části Chotěboře zvané Koubek by místní lidé chtěli park. Město mělo ale zelenou louku připravenou pro budování sociálních a zdravotních zařízení. Nyní však schválili návrh na rozšíření bytové zástavby. Ani to se ale místním nelíbí, začali plochu upravovat sami a překřtili ji na Central park.

Park

„Stojíme na místě, které si občané zvelebují. Jde nám o jednu věc. Tahle plocha má být zastavěná“ říká za vydatného deště na louce v Chotěboři v lokalitě Koubek Lenka Polívková. Společně s dalšími sousedy chce, aby tady vznikl park.

„Udělali jsme takový provizorní koutek, máme tady lavičky, sedátka, včera tady sousedi přinesli houpačku.“

Jiné plány města

Město má ale s loukou, kterou místní přejmenovali na Central park, jiné plány. Původně měla sloužit blízkým sociálním a zdravotním zařízením. Nyní se ale její účel rozšířil také na bytovou výstavbu. Impulzem byla studia vypracovaná stavební firmou, která opodál buduje domov pro seniory.

„Tam se střetávají dva argumenty. Jeden tvrdí, že to není šité nikomu na míru a na druhou stranu se velmi usilovně tlačilo na to, aby to prošlo ve zrychleném řízení,“ nelíbí se jednomu z obyvatel Koubku Pavlu Klepetkovi.

Zrychlené řízení zastupitelé nakonec neschválili. Podle starosty Chotěboře Tomáše Škaryda (ČSSD) ale nešlo o nic neobvyklého. S využitím pozemku pro výstavbu se navíc počítalo dlouho dopředu. Nyní se jen rozšířil účel. „My už v podstatě teď projednáváme osmou změnu územního plánu a všechny změny probíhají stejným způsobem.“

Ubytovna?

Starosta navíc dodává, že louka by nemusela sloužit jen k výstavbě bytů, jak navrhovala zmiňovaná studie. V případě schválení jejich výstavby se pak bude řešit také jejich velikost. Reaguje tak na kritiku, že bytovky by kvůli rozměrům bytů měly sloužit jako ubytovna zahraničních pracovníků.  

„Ten model počtu bytů je samozřejmě otevřený a bude vycházet z aktuálního požadavku.“

Lenka Polívková ale oponuje, že jsou jejich obavy z ubytovny oprávněné. Sám starosta prý na zastupitelstvu prohlásil, že se investorům v Chotěboři stavět menší počet bytů nevyplatí. „My jsme si tuhle informaci o bytech 1+KK, 23 metrů čtverečních samozřejmě nevymysleli. Na tom zasedání zastupitelstva byl ten projekt představen a pan starosta to tam sám řekl.“

Byty pro rodiny

Starosta si ale stojí za svým. Podle něj mají případné byty sloužit rodinám a Chotěboř jejich výstavbu nutně potřebuje. Tomáš Škaryd navíc odmítá, že by měl na Koubku vzniknout park. Město jich má prý dostatek. „Toto je území určené k zástavbě, takže veřejná zeleň z toho prostě nebude. Je to území určené k zástavbě a nyní se můžeme bavit k jaké, to je věc otevřená.“

Lenka Polívková společně se sousedy ale hodlá za park bojovat i nadále. Podle ní by lidé park nedaleko centra uvítali. Připravuje se kvůli tomu také petice.

autoři: Patrik Salát , mik

Související