Letos na podzim objedeme Velký Beranov a Nové Veselí po silničních obchvatech

5. červen 2020

Už za několik měsíců by se na Vysočině měli řidiči projet po dvou obchvatech. Jeden dělníci dokončí u Velkého Beranova, na dalším pracují u Nového Veselí.

„Na tomto mostu se dělalo celý rok, kromě čtrnácti dnů přes Vánoce a na tomto mostu zpoždění není. Problém je s tím malinkým mostkem, který nevidíme,“ ukazuje investiční technik Karel Liška na právě budovaný most, který bude součástí obchvatu Velkého Beranova.

Chybějící dělníci

Do dvoutýdenního skluzu se dostal jeden z mostů především kvůli koronavirové pandemii. „Došlo k tomu čtrnáctidennímu zpoždění tím, že se zavřely hranice.“ Firma tak přišla o část pracovní síly v podobě zahraničních dělníků.

Stavebníci ale předpokládají, že na přelomu června a července už by mohl být mostek dobetonovaný. Právě tento menší skluz byl ale jedním z impulsů, proč na stavbu přijelo vedení kraje na kontrolu, dodává náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO): „Protože jsme zaznamenali, že tam mírný skluz nastal právě díky nedostatku zahraničních pracovníků, a tak jsme přišli stavbu zkontrolovat, protože v tuto chvíli je to největší dopravní stavba v kraji Vysočina.“

Nové Veselí

Podobně jako k Velkému Beranovu vyrazili zástupci kraje obhlédnout i vznikající obchvat u Nového Veselí. Tam práce podle všeho pokračují, jak mají. „Začínáme navrtávat a budeme dělat římsy. Tady bylo špatné podloží, tak jsme v údolíčku Oslavy, bylo tu bahno, nesedalo by nám to, takže se udělá polštář, na kterém pak silnice bude ležet,“ popisuje stavbyvedoucí Petr Vejražka problémy s podložím v místě přemostění řeky Oslavy.

Obchvaty u Nového Veselí i u Velkého Beranova by měly být v provozu ve stejnou dobu, na přelomu října a listopadu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související