Šťastná jsem v Okrouhlici, říká neteř malíře Jana Zrzavého

Múzou políbená malířka Venda Truhlářová v posledních letech žije v Havlíčkově Brodě a pravidelně jezdí do Okrouhlice, kde má pevné kořeny. Narodili se tam její předkové, zejména strýček Jan Zrzavý, slavný český výtvarník.

Na dětství vzpomíná velmi ráda, tehdy byla opravdu šťastné dítě. „Bylo to pro mě úplně to nepřirozenější, od mých čtyř let. Pořád jsem někde s tužtičkou, pastelkama a pastelama něco čmárala,“ říká s úsměvem. „Ve svých patnácti letech jsem měla svůj první velký skicák a akvarelové barvy. Šla jsem k Sázavě naproti Chlístovu a snažila se vypodobnit tu krajinu.“

Učitelem jí mohl být strýc Jan. „Toho jsem se velice varovala, abych ho v nejmenším kopírovala nebo se nechala ovlivnit, ačkoli byl můj nejvyšší idol.“ Venda Truhlářová uslyšela velké hodnocení až po své první výstavě v pražské Galerii bratří Čapků. „Tehdy tam přijel, pochválil obrazy v takových pastelových barvách a řekl: takhle maluj,“ vzpomíná na událost starou desítky let.

Venda Truhlářová má dlouhé roky velký sen, chce, aby část díla Jana Zrzavého byla vystavena v Havlíčkově Brodě. „Bylo to jeho velké přání. Já jsem se snažila, aby se v Brodě našlo nějaké přístřeší, zatím ale asi není naděje,“ dodává skepticky a doufá v příznivý vývoj Venda Truhlářová.

autor: mik
Spustit audio