Startuje další ročník ZUŠ open. V Polné připravili program na celý týden

24. květen 2024

Základní umělecké školy nemají všude. Tento výjimečný systém uměleckého vzdělávání umožňuje dětem věnovat se umění už od prvního stupně základní školy. Ocenit práci pedagogů i dětí má akce ZUŠ open už od roku 2017.

Smyčcový soubor polenské ZUŠ vystoupil v synagoze

Z původního jednoho dne se ZUŠ open rozrostla na několik týdnů, letos začala na konci dubna a pokračuje až do června. Například v Polné ZUŠ připravila program na celý tento týden.

„Zapojujeme se každý rok a spatřujeme v tom velký smysl, protože se snažíme zviditelnit naši práci. Snažíme se jít mimo školu, ven, a udělat radost našim spoluobčanům i sami sobě,“ říká ředitel školy Vlastimil Matula, který zároveň vyučuje dechové nástroje klarinet a saxofon. V Polné školu navštěvuje 360 dětí ve všech čtyřech uměleckých oborech.

Po představení na Husově náměstí v Polné, vernisážích výstav výtvarného oboru včetně multimediálních představení na téma „čas pro planetu“, vystupují v polenské synagoze smyčcový soubor, smyčcový komorní soubor a pěvecký sbor Varhánek, který současně slaví deset let od založení. V roce 2019 získal sbor Varhánek do celostátního, ústředního kola a získal stříbrné pásmo, tedy druhé místo. 

Známé jméno? Petr Nekoranec

„Vychovali jsme slavného tenora Petra Nekorance,“ usmívá se Vlastimil Matula, ale současně dodává: „Vážím si všech absolventů školy, kteří zůstávají amatérskými muzikanty a pomáhají v Polné a okolí šířit dál kulturu. Pyšný jsem na všechny.“

V pátek 24. května se žáci polenské zušky na dvou dalších akcích - od 16 hodin v kině vystoupí literárně dramatický obor a na nádvoří hradu a zámku od 17:30 zahraje Bubenický orchestr, Saxofonové kvarteto, Akordeonový soubor a kompletní školní orchestr.

Smyčcový komorní soubor a pěvecký sbor Varhánek polenské ZUŠ slaví deset let
Spustit audio