Špekové knedlíky

Mrzne, až praští, do okýnek hází vítr hrsti sněhu, popadne mě nezkrotná touha po nějakém poctivém dřevorubeckém jídle, které by dokázalo zahnat chmury. Tato slova napsala Kamila Skopová, autorka kuchařky nazvané Rodinné stříbro plné tradičních receptů na všechno, co vařily naše babičky. Na špekové knedlíky potřebujeme:

6 housek
1 cibuli
200 g slaniny
200 g uzeného masa
2 vajíčka
Sůl
šálek teplého mléka
½ šálku polohrubé nebo hrubé mouky
½ lžičky kypřícího prášku

Bílou veku nebo žemle nakrájej na kostky, v kastrolu rozškvař pokrájenou slaninu, přidej drobně nakrájenou cibuli, nech zpěnit a přidej žemli. Nech chvíli osmahnout. Pak si zvlášť připrav těstíčko jako na omeletu – z vajíček, mléka, mouky, soli a kypřícího prášku. Dobře vymíchej a vlej na osmaženou housku.

Přidej sekanou zelenou petrželku a drobně nakrájené libové uzené maso. Promíchej a nech housku dobře nasáknout. Mokrýma rukama tvoř kulaté tenisáky a zavařuj do osolené vařící vody.

Ke knedlíkům se hodí kysané zelí s jablkem a navrch osmažená cibulka na sádle se škvarky. Takové jídlo nás v zimě určitě zahřeje!

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.