Sněhobílé Amálka a Anetka, Anička se skvělou povahou. Desítky koček čekají na rodinu v havlíčkobrodském útulku

9. listopad 2022

„V tomto patře je kočiček sedmnáct, v kamenném útulku jich máme mezi třiceti a čtyřiceti, ale jinak celkově jich máme v péči skoro sto třicet. Pořád fungujeme na dočasných péčích, bez nich by to nešlo,“ říká Lucie Košmiderová, která jako dobrovolnice pracuje pro útulek Mikeš HB.

I ona si odsud do dočasné péče vzala už spousty koček. Takzvaných dočasářek ale není nikdy dost. „Oceníme každého, kdo je ochoten věnovat čas, prostor, péči. A velmi důležitá je i samostatnost, aby ten člověk byl pojízdný, aby mohl kdykoli sednout do auta a odjet na veterinu,“ uvádí jeden z důležitých předpokladů pro dočasnou kočičí péči.

V útulku čekají zdravé, vymazlené kočičky, které se těší na nový domov. „Blue Rose má exkluzivní barvy, je to ještě mladá cácorka, má půl roku. Tříbarevná Anička už je roční kočička se skvělou povahou, ale je to pořád ještě koťátko. Určitě by ocenila, kdyby nebyla doma sama,“ představuje kočičky Lucie.

Další jsou dvě černé kočky, maminka a dcera. „Sedmikráska je v útulku už čtyři roky a Fialka je její dcera. To je dvojice, která je neoddělitelná, protože Fialka je na Sedmikrásku hodně fixovaná,“ dodává dobrovolnice.

Naopak dvě bílé kočky, sestry Amálka a Anetka, mají žádanou barvu. „Na to, že jsou to snížci, už čekají v útulku hodně dlouho,“ lituje milovnice koček. Kocouři Timík nebo Šediváček naopak hledají domov jako jedináčci, kde budou mít svého člověka jen pro sebe.

Domov pro všechny

Milující a trvalý domov by Lucie Košmiderová přála všem útulkovým kočičkám. „Vždycky když odcházím, tak jim říkám: Ať už vás tady nevidím,“ usmívá se.

Kočky a kocouři k adopci jsou na stránkách útulku www.mikeshb.cz. Dozvíte se tam také, jakými způsoby můžete útulku pomoci. „Doba je moc těžká i pro lidi, natož pro opuštěné kočky,“ chápe dobrovolnice a zve na havlíčkobrodský Trh řemesel, kde má Mikeš HB  pravidelně svůj stánek. Uskuteční se 17. listopadu na Havlíčkově náměstí. K prodeji bude například kočičí kalendář a další věci, jejichž koupě útulku pomůže.

Spustit audio

Související