Ocicat je mladé kočičí plemeno, které připomíná šelmu ocelota. Jsou to však hravá a učenlivá zvířata

4. září 2023

Původně si chtěli domů pořídit egyptskou kočku, ale koťata nesehnali, tak hledali dál až narazili na kočičí plemeno ocicat. 

Jana Georgievová s rodinou objevila koťata nového plemene, kterých u nás nebylo mnoho, a tak vznikla jediná chovatelská stanice plemene ocicat na Vysočině. Pojmenovaná je Punto nero - tedy černý puntík podle nejvýraznějšího znaku srsti těchto koček. 

Puntíkovaná šelma s gepardí chůzí

Chov těchto koček není nic pro lenivé páníčky. „To plemeno je pro aktivní lidi, kteří si dokážou s kočkami hrát. Hned jak přijdeme z práce, tak vyžadují pozornost. Musíme nasimulovat lov, mají rády šňůrky, stužky a ten čas to chce,“ říká Jana Štěpánková Georgievová, chovatelka tohoto velmi mladého kočičího plemene. 

Vzniklo v Americe a připomíná kočkovitou šelmu ocelota. „Vyslovuje se to osiket. Chovatelka zkřížila kočku orientální s kočkou habešskou, a vznikla z toho takováhle puntíkovaná šelmička. Její dcera řekla, že vypadá jako ocelot, a z toho vznikl název.“ 

Umí podat pac

Plemeno ocicat má dvanáct barev, má předepsanou kresbu, musí mít kontrast, aby byly putníky dobře vidět a hezky vycházely z podkladu. 

Je to také velmi zvědavé a inteligentní plemeno. Dokazují to i kousky, které své mazlíčky běžně učí majitelé psů. „Umí různé triky, umí podat pac, sednout, takhle je dcera učí ťapnout na ruku a další věci,“ chválí chovatelka dceru Michaelu, která jí s chovem pomáhá a tlumočí při kontaktu se zahraničními chovateli. 

U nás je zatím těchto koček málo, Georgievovi proto jezdí do zahraničí, nejen na světové výstavy. „Chovatelé ocicata jsou mezinárodní rodina,“ usmívá se paní Jana.

Spustit audio