Šlehané dezerty

Šéfkuchař Michal Veselík z Havlíčkova Brodu, který denně připraví přes pět set obědů, umí i skvělé dezerty.

Ten první se servíruje v úzkých skleničkách, kterým se říká flétny, ale když si ho doma dáte na talířek, určitě to nebude vadit.

250 g (mražených) borůvek

150 g máslových sušenek

2 lžíce másla

1 balíček žervé nebo lučiny

2 žloutky

150 ml šlehačky

Máslové sušenky rozdrobíme, spojíme s máslem a znovu upečeme, stačí 10 – 15 minut. Než se nám upečou máslové sušenky, ušleháme si žloutky s cukrem do pěny, prošleháme se sýrem žervé a šlehačkou a dáme vychladit. Do pohárku pak střídáme vrstvy žervé, borůvek a sušenek.

Další dezert se úplně rozplývá na jazyku – je to čokoládová pěna s likérem grand marnier.

180 g hořké čokolády (70 %)

4 žloutky

140 g krystalového cukru

5 cl pomerančového likéru Grand Marnier (1 velký panák)

4 lžíce silné kávy

170 g másla

4 bílky

sůl

1 lžíce cukru

„Nalámeme kvalitní čokoládu, která má obsah kakaa 70 % a rozpustíme ji s máslem. Drahý likér grand marnier se nedá ničím nahradit. Likér se rozpustí s máslem a čokoládou, z cukru a žloutků se vyšlehá pěna, z bílků se vyšlehá sníh, všechno se to spojí a nechá se to vychladit. Je to náročné na ten postup, srovnat si to tak, aby nám zůstal sníh opravdu tuhý a šlehačka taky opravdu tuhá.“

Aby vás ze šlehání nebolely ruce, radí Michal Veselík použít mixéry. Až oba dezerty vyzkoušíte, uvidíte sami, jaká je to lahoda!!​