Šlehané dezerty
Šéfkuchař Michal Veselík z Havlíčkova Brodu, který denně připraví přes pět set obědů, umí i skvělé dezerty.
Ten první se servíruje v úzkých skleničkách, kterým se říká flétny, ale když si ho doma dáte na talířek, určitě to nebude vadit.
250 g (mražených) borůvek
150 g máslových sušenek
2 lžíce másla
1 balíček žervé nebo lučiny
2 žloutky
150 ml šlehačky
Máslové sušenky rozdrobíme, spojíme s máslem a znovu upečeme, stačí 10 – 15 minut. Než se nám upečou máslové sušenky, ušleháme si žloutky s cukrem do pěny, prošleháme se sýrem žervé a šlehačkou a dáme vychladit. Do pohárku pak střídáme vrstvy žervé, borůvek a sušenek.
Další dezert se úplně rozplývá na jazyku – je to čokoládová pěna s likérem grand marnier.
180 g hořké čokolády (70 %)
4 žloutky
140 g krystalového cukru
5 cl pomerančového likéru Grand Marnier (1 velký panák)
4 lžíce silné kávy
170 g másla
4 bílky
sůl
1 lžíce cukru
„Nalámeme kvalitní čokoládu, která má obsah kakaa 70 % a rozpustíme ji s máslem. Drahý likér grand marnier se nedá ničím nahradit. Likér se rozpustí s máslem a čokoládou, z cukru a žloutků se vyšlehá pěna, z bílků se vyšlehá sníh, všechno se to spojí a nechá se to vychladit. Je to náročné na ten postup, srovnat si to tak, aby nám zůstal sníh opravdu tuhý a šlehačka taky opravdu tuhá.“
Aby vás ze šlehání nebolely ruce, radí Michal Veselík použít mixéry. Až oba dezerty vyzkoušíte, uvidíte sami, jaká je to lahoda!!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka