Skvosty ukryté v kostelích na Vysočině

1. září 2013

Varhany v našich dotvářejí především atmosféru bohoslužeb. Zahrát si na staré barokní nástroje je touhou mnoha varhaníků. A zahrát si na ně mohou díky starostlivosti a obětavosti řady dobrovolníků a mecenášů.

Lidé ze Sopot na Chotěbořsku sehnali dohromady jedn a půl milionu korun a tyto peníze použili na záchranu varham v tamním kostele. Dnes tam díky tomu mají malý, ale cený hudební nástroj.

Nenápadný kostelík a zajímavé varhany - to vše poblíž takzvané Císařské silnice v Dlouhé Brtnice na Jihlavsku. Nástroj najdete v kostele svatého Václava.

Každý bohulibý záměr by měl mít svého sponzora či mecenáše. Tak tomu nakonec v minulosti vždy bývalo. V netíně staví varhany také díky dobrému srdci Františka Podstatského - Liechtensteina.

Dokážete si představit, že do chrámových varhan udeří blesk? Klasickým varhanám, tak jak je známe z většiny kostelů, se patrně nic nestane, snad kromě elektroinstalace potřebné pro chod ventilátoru. Existují ale varhany, které sice na první pohled vypadají jako v uvozovkách klasické, píšťalové, uvnitř se ale nachází elektronika, kterou by tam našinec nečekal.To je i případ varhan ze Světlé nad Sázavou.

V malém městečku Doubravníku je obrovský kostel a varhany svým jedinečným zvukem jen dokreslují velký prostor. Tyto varhany jsou dílem mistra Jana Výmola.

autoři: mik , Petr Hladík
Spustit audio