Skončil ve stejném vězení jako Karel Havlíček Borovský, jen o sto let později. Historik Josef Kalvoda zanechal stopy v naší i americké politice

25. říjen 2024

Z Vysočiny až na vysoká místa americké politiky. Rodák z našeho kraje, Josef Kalvoda z Malče na Havlíčkobrodsku, se stal po emigraci v padesátých letech významným americkým profesorem a poradcem americké federální vlády.

Uznávaný historik a politolog je autorem mnoha knih i výroků, které jsou platné i v dnešní době: „Dělání ústupků agresorům se nevyplácí, ti respektují jen vojenskou sílu,“ cituje novinář a učitel Milan Pilař z článku Josefa Kalvody z roku 1984. 

Uznávaný historik a politolog je autorem mnoha knih i výroků, které jsou platné i v dnešní době

Už v mládí se zabýval praktickou politikou jako mladý představitel ČSL, po válce potom na Vysočině vytvořil mládežnickou křesťanskou organizaci. „Potom se postavil na stranu poslanců z regionu, které hájil v letech 1947 a na začátku roku 1948 před útoky komunistů. To byl také důvod, proč byl zavřen a skončil ve stejném vězení jako Karel Havlíček Borovský, jen o sto let později. Srovnání poměrů ve vězení za Bachova absolutismu a ve 20. století vyznělo velmi nepříznivě pro komunistické vězení,“ usmívá se Milan Pilař.

Po emigraci se Josef Kalvoda v USA zapojil do politiky. Nejprve se ale během pouhých devíti let naučil jazyk, vystudovat politologii a historii a udělal doktorát. „To je fantastická kariéra,“ říká Milan Pilař uznale. „Josef Kalvoda se díky svému angažování v politice dostal k materiálům federálních archívů, a tak mohl prostudovat to, co řada československých historiků do té doby neměla možnost, a ty informace si mohl dát do souvislostí.“

Novinář a učitel Milan Pilař zná životní osudy Josefa Kalvody

V roce 1968 navštívil krátce Československo, odkud se vrátil do USA týden před okupací vojsky Varšavské smlouvy. „Znovu se pak vracel v 90. letech, nejen za příbuznými do Malče. Dokonce doporučoval zdejším lidovcům, aby se zbavili zkratky ČSL, která je příliš spjatá s minulým režimem, a změnili ji na KDU. „To oni udělali jen tak napůl,“ dodává Milan Pilař.

Tento týden pořádá Milan Pilař Podzimní školu Josefa Kalvody, která nabízí besedy pro širokou veřejnost na témata historie 20. století. Konají se v sobotu 26. 10., v neděli 27. 10. i v pondělí 28. 10. vždy v 18 hodin v Panském domě v Chotěboři.

Knihy o Josefu Kalvodovi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.