Ze všech materiálů, které se mu dostanou pod ruku, stvoří umělecké dílo. Jiří Hubáček z Nového Města neztrácí elán ani v 80 letech

23. říjen 2024

Víčka z plechovek i od jogurtů, kameny, korálky, vzorníky na žaluzie a na tapety, ozdoby z vyhozeného koňského postroje a především dráty. To všechno zpracuje nadšený umělec z Nového Města na Moravě, který nedávno oslavil osmdesátku.

Jiří Hubáček dělal v životě všechno možné, jen ne umění. Přesto ho všechno v životě, lidé a věci okolo něj ovlivnily takovým způsobem, že se ve vyšším věku pustil do tvorby. Jeho díla pak mohou zdobit stěny doma v obývacím pokoji, ale už se mnohokrát objevily i vystavené v galeriích.

Obličeje z drátu

Vyučil jsem se holičem, tehdy to ale byly chudé platy, tak jsem šel na rok do Ostravy kilometr pod zem, potom jsem dělal závozníka u uranu, potom jsem šel na vojnu, a nakonec jsem šel do Sportenu, kde jsem, byl 41 let,“ vzpomíná na svůj bohatý pracovní život.

Jiří Hubáček vytvořil z drátu galerii předků

Z uměleckých děl Jiřího Hubáčka jsou nejvýraznější hlavy. Obličeje umotané ze silného drátu. „Tady to je galerie předků – můj otec, matka, otcova sestra, další sestra i sestřenice a jeho bratr,“ ukazuje drátěné hlavy, které zaujaly i na výstavě amatérských umělců z Vysočiny každoročně pořádané spolkem Ji.na.k. v Jihlavě. „Moje máti měla velký vztah k umění, ale ona také celý život háčkovala, i velké přehozy nebo záclony a všechno možné. A ty dráty jsou podobné nitím. A můj otec mi zase předal lásku ke kovu, protože on tady u Částků tepal tácy a podobné věci na orientální způsob,“ zamýšlí se Jiří Hubáček.

Inspirace životem

Ovlivnit ho ale mohla celá jeho životní cesta, všechno, co ho nasměrovalo v mládí, jak dodává. „Už když jsem se učil na holiče, tak jsme měli zadání kreslit podle modelů hlavy. V dětství jsme si hrávali tady kolem pasáčka, malovaný kostel, sochy v praku před školou, morový sloup plný soch, to všechno se na mně možná podepsalo. Tvoření začíná tak, že člověk hledá nějaký impulz, myšlenku, co by stálo za to ztvárnit, a nakonec to vznikne. Sám se tomu divím, že jsem určité věci dokázal,“ směje se vitální osmdesátník.

Drátěné hlavy Jiřího Hubáčka můžete vidět spolu s ostatními výtvarníky z Vysočiny na výstavě Jinobraní v Komenského ulici 20 v Jihlavě, a to až do 3. listopadu 2024.

Spustit audio