Na UDU buben neexistují noty. Keramický nástroj se s úspěchem využívá při muzikoterapii

22. říjen 2024

Existují hudební nástroje, ke kterým nepotřebujete žádné noty. Hrávali na ně naši dávní předkové, nebo na ně stále hrají lidé, kteří žijí tradičním způsobem v odlehlých částech světa. To je i případ UDU bubnu, keramického nástroje, který jsme objevili v keramické dílně v Oslavici u Velkého Meziříčí.

„UDU buben je původem z Afriky a je to hudební nástroj,“ říká keramik Jan Hikeš z Oslavice. Sedí na zemi a před sebou má velkou keramickou vázu, která má kromě hrdla ještě jeden kulatý otvor v boku. „Někde jsem ho slyšel, což mě nadchlo, a tak jsem si ho zkusil vyrobit,“ dodává.

Na výrobu UDU bubnu není návod, a tak musel Jan Hikeš postupovat metodou pokus omyl, až došel ke zdárnému výsledku. „Je to pórovina, hlína, která úplně nesline. To znamená, že není úplně zpevněná, když se vypálí,“ vysvětluje.

UDU buben nemá ani glazuru. „Je to jenom naoxidované. Je to oxid železa,“ říká Jan Hikeš. Vyrábí UDU bubny různých velikostí. „Čím větší ten UDU buben je, tím hlubší je ten zvuk,“ dodává.

Na buben je možné zahrát čtyři základní zvuky. Plochou dlaní na hrdlo a na boční otvor, a prsty pak na samotné tělo vázy. „Je to spíš nástroj pro relaxaci, není to nástroj do kapely,“ směje se Jan Hikeš s tím, že UDU buben se s úspěchem využívá při muzikoterapii.